Kameníci i dobrovolníci opravují stovky hrobů, které na jihu Moravy poničilo červnové tornádo

Opravy zničených hřbitovů po tornádu (zdroj: ČT24)

Plné ruce práce mají kameníci z Hodonínska a Břeclavska. Opravit musí stovky hrobů, které poničilo na konci června tornádo. Zasáhlo hřbitovy v Hruškách, Moravské Nové Vsi i Mikulčicích. Například v Hruškách je zdevastovaných až devadesát procent hrobů.

Poškozené hřbitovní zdi, zničené náhrobky. Tornádo se na jihu Moravy nevyhnulo ani pietním místům. I ta se musí opravit. „Denně nám volá čtyři až pět lidí, pořád se nám hlásí,“ řekl kameník Pavel Seják. V Hruškách bylo podle starostky Jany Filipovičové poničeno zhruba devadesát procent pomníků. „Spadla nám jedna část hřbitovní zdi, byla poškozena také provozní budova,“ dodala.

Poničené byly i hřbitovy v okolních vesnicích. V Moravské Nové Vsi tornádo zasáhlo více než padesát procent hrobů. Některé opravili kameníci, většinu oprav si ale musí lidé zařídit sami. Silný vítr zasáhl také hřbitovní zdi.

Teď už ale situace na místním hřbitově vypadá podle faráře Mariána Kaliny optimističtěji. „Bylo tady několik kamenických firem, některé z nich těm rodinám hroby poopravovaly i zdarma. Dnes, když se podíváme, jsou dvě třetiny toho hřbitova spravené,“ popsal.

Pomoc dobrovolníků využila Marie Matoušková. Silný vítr a spadlá lípa poničila hrob její rodiny. „Celé to spadlo, ale nerozbilo se to. Chlapci a dvě děvčata to opravili, všechna čest. Strašně jim děkuji, jsem jim vděčná,“ řekla. Díky jejich pomoci ušetřila, nový náhrobek totiž může stát desítky tisíc korun. Peníze na opravu jednotlivých hrobů ale obce dát nemohou.

Opravy hrobů si zatím majitelé musejí platit ze svého

„Určitě obecní majetek budeme muset spravit, co se týká samotných pomníků, je to soukromý majetek. Momentálně se vyjednává s ministerstvem pro místní rozvoj, zda by nebylo možné ještě nějaký dotační titul pro tyto soukromé nemovitosti,“ vysvětlila starostka Hrušek Jana Filipovičová.

„Mluvil jsem s ministryní Dostálovou a budeme hledat řešení, jak i tady pomoci v rámci programů, které mají jednotlivá ministerstva a postupně se čerpají,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden v Lužicích. Vláda už vyhlásila několik dotačních programů, z nichž lidé nebo podnikatelé vyčerpali miliony korun.

V Moravské Nové Vsi musí opravit i smuteční síň

Tornádo se v Moravské Nové Vsi nevyhnulo ani smuteční síni. „V tuhle chvíli je smuteční síň uzavřená, je poškozená, chybí střecha a fólie, takže si bohužel vyžádá větší rekonstrukci,“ řekl starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut. Poslední rozloučení se svými blízkými tak zatím místní musí pořádat v kostele nebo v okolních vesnicích.

Bouře s kroupami a tornádem zasáhla Břeclavsko a Hodonínsko poslední červnový čtvrtek. Vyžádala si šest životů. Poničila 1200 domů, z toho kolem dvou set muselo jít k zemi. Zničené zůstaly například i školy, sportoviště, auta a zeleň.