Stát dá dvoumilionový příspěvek i majitelům nezkolaudovaných domů poškozených tornádem, rozhodla vláda

Vláda schválila změny v programu Živel, podle upravené verze dostanou lidé, kterým tornádo či podobný jev downburst poškodil rozestavěný dům, od státu až dvoumilionovou dotaci a další až tři miliony korun budou moci čerpat formou zvýhodněného úvěru. Vláda také v pondělí prodloužila stav nebezpečí pro oblast jižní Moravy poničenou extrémní bouřkou a tornádem. Bude trvat do 23. srpna.

Ministerstvo vnitra doporučilo vládě vyhovět žádosti jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) o prodloužení stavu nebezpečí. Po prodloužení bude trvat do 23. srpna. Opatření má pomoci při likvidačních pracích i dokončování oprav nejpotřebnější infrastruktury.

Kabinet projednal i řešení pro majitele, kteří neměli zkolaudované novostavby a po poškození tornádem podle dosavadních pravidel nemohli počítat s pomocí státu. Nehrozí tedy již, že by nic nedostali lidé, kteří před tornádem nestihli dům dokončit. Z pravidel pro čerpání pomoci byl zároveň odstraněn požadavek, že žadatel nesmí být tři roky před podáním žádosti v úpadku nebo likvidaci.

V poničených obcích by podle dokumentu, který pro jednání vlády připravilo ministerstvo pro místní rozvoj, měly být nanejvýš desítky nezkolaudovaných staveb. „Podpora se však tím stane jednotná pro všechny dokončené i rozestavěné stavby pro bydlení a lze tím předejít případnému znevýhodnění osob, které výstavbu rozestavěné stavby pro bydlení nedokončily. Negativní sociální následky by v případě nerozšíření předmětu nařízení mohly převýšit závažnost dopadu poskytnuté finanční podpory státu do státního rozpočtu,“ uvedl úřad.

Pomoc z programu si smějí nárokovat lidé pojištění i nepojištění. MMR nedávno provedlo změnu pravidel, kdy lidem, kteří mají pojištění, se do celkových nákladů počítá místo celého pojistného plnění 70 procent.

Žádosti do programu Živel přijímá od 2. července Státní fond podpory investic, k 14. červenci jich evidoval 759.

Tornádo prošlo koncem června obcemi na Břeclavsku a Hodonínsku, zasáhlo i část města Hodonín. Způsobilo velké škody na majetku, zemřelo šest lidí. Obdobný jev downburst zasáhl o den později část Litoměřicka. Vládní program se týká i obyvatel jím zasažených obcí.