Za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích hrozí obviněným až tři roky vězení

Kvůli hrubému zacházení se zvířaty na jatkách v Hraběticích na Znojemsku policie obvinila tři lidi z trestného činu týrání. Případem se policie začala zabývat minulý rok na základě zveřejněných záběrů. Na těch do zvířat zaměstnanci jatek kopou, dávají jim elektrošoky a radí se, jak sešlápnout seleti hlavu. Hrozí jim až tříleté vězení.

„Stíhání je vedeno pro trestný čin týrání zvířat, obviněny byly tři osoby,“ konstatoval mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

Aktivisté ze spolku Zvířata nejíme loni v létě zveřejnili téměř pětiminutový sestřih záběrů, na kterých zaměstnanci jatek při vykládce z nákladních aut do prasat či krav kopou, dávají jim elektrošoky, prasata vypadávají z auta na rampu a jeden ze zaměstnanců radí druhému, jak má seleti šlápnout na hlavu. Státní veterinární správa na základě toho podala trestní oznámení.

Na velkých jatkách obvykle bývá stálý veterinární dozor. Hrabětická jatka však patřila k menším provozům a jejich chod nebyl pravidelný, proto zde stálý dozor nebyl. Předloni veterináři zjistili na jatkách závažné hygienické nedostatky a provoz byl na několik týdnů pozastaven. Loni po zveřejnění záběrů provozovatel podle serveru Deník.cz činnost jatek zcela ukončil.