Obviněný z podvodu při obnově po tornádu se dohodl se žalobcem na čtyřletém vězení

Muž, který se podle policie obohatil na obnově po předloňském tornádu na jihu Moravy, přistoupil na čtyřletý nepodmíněný trest. ČT to řekl dozorující státní zástupce Lukáš Bábík, který s obviněným uzavřel dohodu o vině a trestu. Soud o ní bude rozhodovat na konci června. Muž se podle kriminalistů nabízel jako zprostředkovatel dotace, peníze za fakturované položky ale inkasoval na svůj účet. Měl tak způsobit více než šestimilionovou škodu. Hrozilo mu až osmileté vězení.

„Ve věci jsem uzavřel s obviněným dohodu o vině a trestu a podal návrh k Okresnímu soudu v Břeclavi na její schválení,“ řekl ČT žalobce Bábík s tím, že muž souhlasil se čtyřletým nepodmíněným trestem. Soud bude o dohodě rozhodovat 29. června.

Šestapadesátiletého muže z Prahy obvinili policisté kvůli šesti případům, kdy se měl nabídnout jako zprostředkoval při získání dotace na obnovu bydlení ze státního fondu podpory investic.

„V některých skutcích se souhlasem poškozených, v jiných zcela bez jejich vědomí vyřizoval s pracovníky fondu proplácení dotací za práce. Nikdo z nich v tu chvíli ale nemohl tušit, že peníze proudí za práci, která nebyla vykonána, případně se realizovala pouze zčásti,“ uvedl dříve mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

Šestimilionová škoda

Peníze za fakturované položky muž podle vyšetřovatelů inkasoval na svůj účet. V jednom z případů vystavil dokonce fakturu na práce, které mu uhradil i poškozený. „Způsobil více než šestimilionovou škodu, další více než dvoumilionová hrozila,“ dodal mluvčí. Policisté muže obvinili na konci března z dotačního podvodu a poškození cizích práv, hrozilo mu až osmileté vězení.

Ničivé tornádo o rychlosti přes 300 kilometrů v hodině zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko předloni poslední červnový čtvrtek. Vyžádalo si šest životů a zničilo na 1200 domů, z nichž asi dvě stě muselo k zemi. Policie v souvislosti se živelnou katastrofou stíhala také muže, který zfalšoval QR kód u jedné z humanitárních sbírek. I on se k činu doznal a přistoupil na tříletou podmínku.