Brno zřejmě dostane až 300 milionů na hokejovou halu, Zlín sportovní agentura odmítla

Události v regionech: Dotace na sportovní haly v Brně a ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Národní sportovní agentura zřejmě přispěje Brnu na stavbu hokejové haly až 300 milionů korun. Projekt postoupil do poslední fáze schvalování. O přesné částce se ještě rozhodne. Informaci jako první přinesl server Seznam Zprávy, České televizi ji potvrdil další zdroj. Jedním z odmítnutých žadatelů je pak Zlín. Dalších deset let se tak komfort pro tamní hráče i diváky prakticky nezmění.

Nová multifunkční hala má stát na brněnském výstavišti a nabídnout komfort a zázemí pro třináct tisíc fanoušků sportu nebo kultury. To vše za zhruba čtyři miliardy korun, což bude největší jednorázová investice v dějinách Brna.

„Mohu potvrdit, že dosavadní kontrolou do fáze finálního hodnocení prošly dva projekty. U ostatních žadatelů ještě běží lhůta na dodání podkladů. Některé žádosti již byly zamítnuty pro nesplnění podmínek dotační výzvy,“ uvedl mluvčí Národní sportovní agentury Jakub Večerka.

Přesnou částku ještě určí komise agentury, Brno má ale dobré vyhlídky i na plnou požadovanou sumu tří set milionů korun. Ty ale netvoří ani deset procent z částky celkové ceny za halu.

K dotaci od státu přidá minimálně 200 milionů Jihomoravský kraj. Největší náklady ale půjdou právě za městem. V rozpočtu má nachystaných 660 milionů korun, zbylé až tři miliardy si společně s městskými firmami bude muset Brno půjčit.

Financování multifunkční haly v Brně
Zdroj: ČT24

Výhodné úvěry

„Úvěry byly schválené, ale zatím jsme je nečerpali. Samozřejmě při tvorbě rozpočtu i při jeho naplňování musíme sledovat to, abychom nepřivedli Brno do jakýchkoli problémů,“ uvádí primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Město získalo úvěry za výhodných podmínek. Přesto budou v dalších letech rozpočet zatěžovat. Brno už také hledá provozovatele haly. Zatím má jediného zájemce.

„Počítá se i s nějakou procentuální obsazeností té kapacity, kterou je v současné době těžké předpovídat vzhledem ke covidu. A rovněž město Brno není až takové velikosti, aby na denní bázi obsadilo takový obrovský prostor,“ hodnotí hlavní ekonom společnosti Cyrrus Petr Pelc.

Brno společně s městskými firmami už vypsalo výběrové řízení na firmu, která má halu na výstavišti postavit. Zájemci mohou podávat nabídky do 18. února. Město z nich vybere vítěze v květnu. Pokud se začne letos, potrvá stavba do roku 2024 nebo 2025.

Další hodnocení agentury

Národní sportovní agentura posuzovala devět žádostí o dotaci. Kromě Brna šlo třeba o zimní stadion v Kladně nebo fotbalové stadiony v Pardubicích a Hradci Králové. Celková požadovaná částka na všechny projekty byla dvě miliardy a dvě stě milionů korun. Agentura ale může rozdělit maximálně 900 milionů.

Projekty teď agentura rozdělila do tří skupin. Některé z nich zamítla. Další musí ještě doplnit potřebné podklady. Pouze dva se dostaly do fáze finálního hodnocení, a můžou tedy s dotací předběžně počítat. Vedle brněnské multifunkční haly má jít o hokejovou halu v Jihlavě.

Zlín s žádostí neuspěl

Naopak plán na největší investici Zlína za posledních deset let je u ledu, agentura Zlín pro dotaci nevybrala. O odmítnutí rozhodl úzký pás pozemku mezi zimním stadionem a sportovní halou. Pozemky nepatří městu, které o dotaci žádalo. Podle agentury to byla neodstranitelná vada a důvod, proč plán smetla ze stolu.

„Nemůžeme se odvolat, nemůžeme podat ani žádost o rozklad, takže jedinou variantou, která existuje, je podat žalobu,“ reaguje primátor Zlína Jiří Korec (ANO).

Zlín tedy bude dál jen opravovat. Vůbec nejvíc to potřebuje střecha, kterou zatéká. Výměnu potřebují i mantinely, ty nové musí být pro hráče bezpečnější. „Když tam narazí hráče, tak by měly mít trochu vůli se prohnout a nezpůsobit tak vážná zranění,“ vysvětluje marketingový manažer týmu PSG Berani Zlín Libor Kozák.

Jestli bude součástí nejrychlejších oprav i výměna sedaček nebo proměna šaten, to zastupitelé rozhodnou pravděpodobně už v únoru. Životnost stadionu by to prodloužilo o deset let, Zlín by tak získal čas na přípravu nového projektu rekonstrukce nebo možná úplně nového stadionu.