Měsíc po otevření se kvůli poničené podlaze uzavře příjezdová hala nádraží v Českých Budějovicích

Události v regionech: Poškozená podlaha na nádraží v Českých Budějovicích (zdroj: ČT24)

Správa železnic (SŽ) musí opravit podlahu v příjezdové hale vlakového nádraží v Českých Budějovicích. Lidé ji během zimy sešlapali. Hala tak bude pro cestující skoro týden uzavřená. I měsíc po slavnostním otevření nové výpravní budovy tam stále pokračují další práce.

Podlaha v příjezdové hale nádraží v Českých Budějovicích je silně opotřebená proto, že kvůli rekonstrukci nádražní budovy všichni cestující chodili celý rok pouze touto částí. V dlažbě se objevily trhliny. Správa železnic nyní musí podlahu opravit. „Musí dojít k přebroušení krycího vosku se zašlapaným prachem. Práce odstartují v pátek a potrvají do 21. března,“ informovala mluvčí SŽ Nela Eberl Friebová.

Od 2. dubna pak Správa železnic uzavře pasáž, která vede na Lannovu třídu. Důvodem je, že se do prostor budou stěhovat noví nájemci. „Bude tam několik obchodů a lékárna,“ popsala Eberl Friebová. Pasáž bude uzavřena dva týdny.

Rekonstrukce českobudějovického vlakového nádraží začala v červnu 2020 a stála více než miliardu korun. Šlo o první kompletní opravu více než sto let staré budovy. Původně uváděná cena byla 689 milionů, podle SŽ byly práce dražší kvůli řešení statických poruch a tomu, že firmy musely dělat úpravy, jež žádali památkáři. Stavbaři museli zachovat původní vzhled objektu. Kvůli většímu rozsahu prací se také oddálil termín – původně měla být hala otevřena do konce roku 2022.