Jaderné elektrárny těžce shání specialisty na svařování, pomoci má nový učební obor

Události v regionech: Nový učební obor pro práci v jaderné elektrárně (zdroj: ČT24)

V jaderné elektrárně v Temelíně řeší problém s nedostatkem odborníků. Pomoci má nový obor na střední odborné škole a učilišti v Hněvkovicích u Týna nad Vltavou. Zajistit má specialisty vyučené pro sváření v jaderné energetice. Nyní tam pro ně otevřeli moderní praktickou učebnu.

Roman Červený je čerstvě vyučený kovář. Teď přemýšlí i o úplně novém oboru svářeče v jaderné energetice. „Mě spíš baví manuální práce než být někde za počítačem,“ vysvětluje student.

Profese je pro provoz i údržbu elektráren klíčová, přesto sehnat na trhu práce takové odborníky je pro Temelín i Dukovany každoročně těžké. „Specifické jsou nároky a některé metody svařování, je to o speciální certifikaci,“ přibližuje ředitel divize jaderné energetiky ČEZ Bohdan Zronek.

Proto jaderná elektrárna začala spolupracovat přímo se středními školami a učilišti. Do Hněvkovic pošle učit své experty a pomohla i s vybudováním nových dílen. Studenti se tak budou učit na nejnovějším zařízení, ČEZ na vše poskytl 17 milionů korun. 

Jako první v republice se na hněvkovickém učilišti na jaderné svářeče zaučuje deset lidí, podobný počet studentů tu plánují přijmout i v dalším školním roce.