Hradecká radnice převzala kontrolu nad útulkem. Týrali tam zvířata, upozornili bývalí zaměstnanci

Události v regionech: Zvířata v útulku v Hradci údajně čelila týrání (zdroj: ČT24)

Královéhradecká radnice přebírá dohled nad tamním útulkem pro zvířata. Zřizovaly ho technické služby, ale podle bývalých pracovníků docházelo v útulku k týrání zvířat. Případem se už zabývá policie. Ochránci zvířat uvádějí, že podobný případ nepamatují.

V útulku v Hradci Králové měli zvířatům pomáhat, ovšem některá z nich podle bývalých pracovníků naopak trpěla. Podle jednoho ze zaměstnanců například utratili fenku, protože měla být údajně agresivní. 

„Přišel na to zaměstnanec, který se ovšem bál o tom promluvit veřejně,“ upozornila aktivistka na ochranu zvířat Lucie Dostálová.

Podle náměstka hradecké primátorky Adama Záruby (za Změna pro Hradec a Zelení) jsou obvinění vážná. „To není věc, kterou bychom mohli nějakým způsobem zamést pod koberec a nezabývat se jí,“ řekl.

Hledání organizace, která se o útulek postará

Případů týraní psů i koček má být hned několik, policie zatím nikoho neobvinila. Zaměřuje se na bývalé vedení útulku i některé dřívější pracovníky, konkrétní být zatím nechce. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro přečin týrání zvířat, za což případnému pachateli hrozí trest odnětí svobody od šesti měsíců do tří let,“ sdělila krajská policejní mluvčí Iva Kormošová.

Útulek spravují technické služby, podle některých radních ale selhaly. Kontrolu nad jeho fungováním přebírá dočasně magistrát, který bude hledat nového zřizovatele. Technické služby jako správce zatím zůstávají. Podle ochránců zvířat je to problém, a to hlavně kvůli nezávislému vyšetření případu.

Magistrát města chce ještě letos vybrat neziskovou organizaci, která se o útulek bude starat.