Horažďovická léčebna uvěřila e-mailu od falešného ředitele. Poslala mu 1,3 milionu korun

Léčebna v Horažďovicích poslala podvodníkovi 1,3 milionu (zdroj: ČT24)

Horažďovickou nemocnici připravil zatím neznámý podvodník o 1,3 milionu korun. O peníze si napsal prostřednictvím e-mailu, ve kterém se vydával za ředitele zdravotnického zařízení. Nemocnice v Horažďovicích už v minulosti čelila hackerským útokům. Podvodníci se takto dostali například k rentgenovým snímkům pacientů.

Platby, které odcházejí z účtu nemocnice, musí schvalovat dva členové rady jednatelů. To se ale tentokrát nestalo. Ekonomické oddělení nemocnice poslalo peníze jenom na základě e-mailu. Podvodník se v něm vydával za ředitele léčebny dlouhodobě nemocných.

Převod bezmála 49 tisíc eur sice nebyl úplně dokončen, z účtu nemocnice ale peníze odešly. „I když v tuto chvíli nelze s jistotou říci, zda došlo k nějaké škodě, oznámili jsme podezření na převod policii,“ prozradil mluvčí Nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška. 

„Případ převzali policisté z oddělení hospodářské kriminality, kteří prověřují možné neoprávněné získání finančních prostředků, vzhledem k tomu, že probíhá přípravné trestní řízení, nelze podat bližší informace,“ konstatovala mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová. 

Samotný ředitel horažďovické nemocnice Martin Grolmus se ale k případu České televizi vyjádřit odmítl. 

Nemocnice zažila i útoky hackerů

V Horažďovicích nejde o první podobný problém. Nemocnice čelila hackerským útokům, naposledy v lednu loňského roku. „(Hacker) překonal bezpečnostní opatření počítačového systému nemocnice, získal k tomuto systému přístup a některá data neoprávněně použil, poškodil, vymazal,“ prozradila státní zástupkyně Jiřina Vítovcová.  

Podobných případů v letošním roce přibývá v celé České republice. Podle policie jde o desítky až stovky podobných podvodů denně.