Firmy v Česku přišly o miliony kvůli podvodným e-mailům. Účetní odesílali peníze na cizí účty

Celkem sto třicet firem v Česku se podle jihomoravských policistů stalo obětí podvodníka. Ten posílal účetním falešné e-maily se žádostí o expresní platbu, firmy tak přišly o miliony korun. Zneužil k tomu desítky důvěřivých lidí, kteří předtím zareagovali na inzerát s nabídkou práce. Pachateli hrozí za podvod až deset let vězení, trest navíc hrozí i důvěřivcům, kteří se na jeho inzerát přihlásili.

Podvodník oslovoval účetní firem z podvržené e-mailové adresy jejich jednatelů či ředitelů, odeslat chtěl sto tisíc až dvě stě tisíc korun. Pokud účetní částku zaslali, pachatel peníze obratem převáděl do virtuálních měn.

Přišel si tak na jedenáct milionů korun, z toho ale pět milionů korun zůstalo v pokusu, policii se také podařilo dva miliony korun na účtech zablokovat. „I tak si dotyčný přišel na čtyři miliony korun,“ řekl vedoucí oddělení kybernetické kriminality jihomoravských policistů Stanislav Kovárník. 

Za prací z domu se skrýval podvod

Policisté se ale zabývají i druhou stranou případu, protože pachatel k zasílání peněz využil účty asi padesáti důvěřivých lidí. Ti reagovali na nabídku na sociálních sítích: šlo o inzerát nabízející práci doma. Zareagovaly na něj především matky na rodičovské dovolené.

„Principem práce bylo založit účet na své jméno, který by podle legendy sloužil pro rozvádějící se ženu v zahraničí. Za takovou službu náležela odměna patnáct tisíc korun měsíčně,“ vysvětlil kriminalista. Na tyto účty si pachatel nechával peníze od firem zasílat. Majitele účtů policie obvinila z legalizace výnosů trestné činnosti, v krajním případě jim může hrozit až osmileté vězení.

 Případ není ojedinělý, koncem roku 2017 řešili jihomoravští policisté obdobný, kdy účetní dostávali falešné e-maily od ředitelů s požadavkem na proplacení peněz do zahraničí. Takto osloveny byly podle policie zhruba dvě stovky firem, škoda byla tehdy vyčíslena na více než třicet milionů korun. Nový případ je ale výjimečný tím, že pachatel při komunikaci používá oproti dřívějšku perfektní češtinu, policie se tudíž domnívá, že pachatelem by mohl být Čech.