Policie dopadla skupinu hackerů, která útočila na benešovskou nemocnici a OKD

Události: Kyberútoky v Česku (zdroj: ČT24)

Policisté zadrželi gang, který stojí za hackerskými útoky na OKD a benešovskou nemocnici. Podařilo se jim to při mezinárodní zásahové akci. Informoval o tom Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Ten také potvrdil, že hackerských útoků na počítače v poslední době výrazně přibylo.

Skupina hackerů měla své sídlo v polorozbořeném domě, kde proti ní zasahovaly ukrajinské speciální policejní jednotky. Hackeři pomocí speciálních počítačových virů napadali počítače v Evropě i Spojených státech. Za získaná data poté buď požadovali výkupné nebo je nabízeli jiným skupinám za úplatu.

„Celková výše škod způsobených kybernetickými útoky je více než 2,5 miliardy dolarů,“ řekl zástupce vedoucího odboru kybernetické policie NPÚ Serhii Kropyvka. Dopadení členové gangu zaútočili v prosinci 2019 na těžební společnost OKD a nemocnici v Benešově. Obě instituce byly po útoku paralyzované.

„Nemůžeme ukládat data, nemůžeme posílat do jiných zařízení data z rentgenů nebo magnetické rezonance,“ popsal napáchané škody ředitel benešovské Nemocnice Rudolfa a Stefanie Roman Mrva.

Hackerských útoků přibývá

Nemocnice ani OKD výkupné hackerům nakonec nezaplatily. Počítače jim však odborníci odvirovávali zhruba tři týdny. Škodu v Benešově experti vyčíslili na 59 milionů, především za neproplacené operace a vyšetření.

Bezpečnostní společnost Kaspersky od července loňského roku zabránila až 25 tisícům hackerských útoků. Oproti roku 2019 se jedná o nárůst až dva tisíce procent. „Nepamatujeme to. Je to rapidní nárůst. Bohužel jim občas někdo to výkupné zaplatí a tím pádem hackeři získávají prostředky a dále investují do nástrojů a cílených útoků,“ řekl Miroslav Kořen z firmy Kaspersky.

Terčem hackerských útoků bývají i státní instituce. Také u nich se počet napadení loni zvýšil. „Na základě posledních čísel tam je meziroční nárůst o 26 procent, loni se NÚKIB zabýval 99 kybernetickými incidenty,“ uvedl mluvčí kybernetického úřadu Jiří Táborský.