NÚKIB odvolal varování před kyberútoky na nemocnice. Obecné riziko ale trvá, zdůraznil jeho ředitel

Hrozba kybernetických útoků v českém zdravotnictví je nižší. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ukončil účinnost varování, které vydal v polovině dubna. Ředitel úřadu Karel Řehka však zdůraznil, že všeobecné riziko kybernetických útoků přetrvává a lidé by neměli polevovat v obezřetnosti.

NÚKIB v polovině dubna, kdy ještě naplno platila většina opatření proti šíření koronaviru, uvedl, že hrozí větší počet závažných kybernetických útoků na informační a komunikační systémy v České republice, cílené měly být mimo jiné na nemocnice. Nyní bezprostřední hrozba tak velkých útoků pominula.

„Situaci samozřejmě nadále sledujeme a jsme připraveni včas reagovat na náznak jakékoli hrozby pro systémy nezbytné pro chod státu, ale hrozba vlny rozsáhlých útoků, před kterou jsme v polovině dubna varovali, je v tuto chvíli podle našich informací za námi,“ ujistil Řehka.

Dodal však, že ukončení účinnosti varování neznamená, že by již nikomu nic nehrozilo – naopak, riziko je permanentní. „Proto bych rád apeloval na všechny, aby nepolevili v obezřetnosti a i nadále dodržovali preventivní opatření,“ uvedl Řehka.

Malware i ransomware

Mluvčí NÚKIB Karel Holý již dříve připustil, že varování úřadu před hrozbou kyberútoků na nemocnice a jiné cíle zabralo – podařilo se zamezit výraznějším následkům. Kolik úspěšných útoků proběhlo, však úřad neozřejmil. Pouze obecně vyčíslil, že od února do konce dubna proběhlo 23 různých typů útoků. V polovině případů šlo o malware, tedy škodlivý program. Část úspěšných útoků byla i prostřednictvím ransomwaru, což je vyděračský program. Jen některé z útoků směřovaly do zdravotnictví.

Počet neúspěšných kybernetických útoků mluvčí neuvedl. Podle něj by tento údaj byl zavádějící, zdaleka ne všichni o nich úřad informují.

V dubnu informovala o neúspěšných pokusech o útok na své systémy Karlovarská krajská nemocnice, pokusy o hackerský útok zaznamenaly také Fakultní nemocnice Olomouc, Fakultní nemocnice Ostrava či Nemocnice Pardubického kraje. Úspěšný byl na počátku koronavirové krize útok na Fakultní nemocnici Brno. Zdravotnické zařízení muselo dočasně omezit péči.