Základní provoz nemocnice v Brně i po kybernetickém útoku funguje, řekl ředitel

Události: Brněnská nemocnice odkládá operace kvůli kyberútoku (zdroj: ČT24)

Základní provoz Fakultní nemocnice Brno je i po počítačovém útoku zachovaný, řekl její ředitel Jaroslav Štěrba. Podle něj jsou omezené některé počítačové provozy, vyšetření i akutní operace ale fungují, personál informace zapisuje na papír. Zdravotnické zařízení zrušilo plánované operace, část pacientů odklání do okolních nemocnic. S omezením provozu Štěrba počítá v řádu dnů.

Podle Štěrby nakonec nebylo potřeba převážet akutní pacienty. Nové takové případy odklání do Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Nemocnice bude dál testovat odběry u pacientů s podezřením na koronavirus. Neplatí tedy původní informace, že bude vzorky posílat do Ostravy. „Průchodnost a kapacita nemocnice je situací omezena, ale vyřešili jsme to odložením plánovaných výkonů. Jsou jich odhadem asi desítky,“ uvedl Štěrba.

Kybernetický útok přišel kolem druhé hodiny v noci. „Postupně padaly jednotlivé systémy, a proto bylo potřeba vypnout všechny počítače,“ uvedl Štěrba. Podle něj funguje vypisování receptů rukou, psaní na psacích strojích a podobně, takže vyšetření bude trvat trochu déle.

Zdravotnický náměstek Fakultní nemocnice v Brně Ondřej Ludka o hackerském útoku (zdroj: ČT24)

Ředitel: Nejsme schopni zatím ukládat data

„Fungují laboratoře, hematologie, mikrobiologie, biochemie a sofistikovanější laboratoře na nádorovou diagnostiku, fungují radiologické systémy, ale nefunguje možnost přenášet informace z těchto laboratoří do databázového systému,“ řekl Štěrba. „Jsme schopni pacienty vyšetřit, ale nejsme zatím schopni ukládat data. Péče o pacienty je zachovaná a pracujeme na tom, abychom byli v řádu hodin schopni ukládat data,“ dodal.

Podle něj se při výpadku systémů připravují náhradní systémy a jiné způsoby řešení. „Zdá se, že bude možné identifikovat původce a typ viru, takže potom budeme chytřejší. My pracujeme na zajištění péče. Věřím, že budeme schopni zabezpečit potřebnou péči o dospělé, děti i porodnickou část,“ uvedl Štěrba.

Stav je stabilizován

Zdravotnický náměstek Fakultní nemocnice v Brně a profesor Ondřej Ludka České televizi v pátek večer potvrdil, že stav nemocnice je stabilizovaný. Vedení nemocnice bylo nuceno zrušit veškeré plánované operace, lékaři se ale starají o ty, kteří v nemocnici aktuálně jsou. Za den i přes všechny problémy zvládli provést 11 akutních operací.

Nemocnice se setkala se specialisty na kyberbezpečnost, malware, který kolaps způsobil, však ještě není přesně identifikován. Jaký bude mít útok dopad na celý systém si náměstek Ludka ještě netroufá odhadnout. „Ještě jsme zařízení ani nezapínali. Stále testujeme, zda jsou prostředí bezpečná,“ shrnul.

Nejvyšší žalobce: Útok bude možné posuzovat přísněji

Na odhalení problému pracuje Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Jeho mluvčí Radek Holý uvedl, že situaci řeší na místě specialisté z NÚKIB, z týmu vládního CERT a Národní centrály organizovaného zločinu.

Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana kyberútok na nemocnici vzhledem k vyhlášenému nouzovému stavu bude možné posuzovat přísněji, řekl pro Seznam Zprávy. ČTK to následně potvrdil mluvčí NSZ Petr Malý. Uvedl, že vzhledem k nouzovému stavu by se i v tomto případě mohlo přihlédnout k přitěžujícím okolnostem.

NSZ v pátek uvedlo, že vyhlášení nouzového stavu v souvislosti s výskytem a šířením onemocnění COVID-19 odůvodňuje použití obecné přitěžující okolnosti trestního zákoníku. Některé trestné činy tak mohou spadat do přísnějších trestních sazeb.

Podle Štěrby se kvůli situaci nemocnici nejspíš uvolní kapacity, které bude moct použít na navýšení pro péči o pacienty s podezřením na koronavirus. Nemocnice má speciální tým, který vyjíždí k lidem s podezřením domů, aby omezila jejich pohyb v nemocnici, kde by mohli ohrozit další pacienty.

V souvislosti s kybernetickým útokem zavedla Nemocnice Kyjov bezpečnostní opatření a je od rána odstřižena od e-mailů zvenčí, uvedl mluvčí nemocnice Filip Zdražil. Podle něj se ale pacientů opatření nedotkne a péče je poskytovaná v obvyklém rozsahu.  

Hackeři už napadli nemocnice v Benešově i Janově

Nejedná se o první hackerský útok na tuzemské zdravotnické zařízení. Počátkem prosince ruský počítačový vir Ryuk ochromil provoz nemocnice v Benešově, když napadl její počítačový systém. Kvůli útoku nešlo spustit žádný přístroj včetně počítačové sítě, plánované operace musela nemocnice zrušit. Provoz obnovila 30. prosince.

V červnu před dvěma lety napadl hacker taky počítačovou síť v plicní nemocnici v Janově na Rokycansku. Zašifroval data, nemocnice se k nim několik dnů nemohla dostat. Nemocnice odmítla vyděračské požadavky a data obnovila ze záloh, lékaři se ale několik dní nemohli dostat ke kartám pacientů.