Státní informační systémy jsou tak staré, že je nelze zabezpečit, varoval šéf úřadu pro kyberbezpečnost

Státní informační systémy jsou zastaralé tak, že na jejich zabezpečení ani nelze použít moderní standardy. Na odborné konferenci před tím varoval předseda Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušan Navrátil.

Podle Dušana Navrátila jsou některé informační systémy, které státní úřady používají, zastaralé, a tedy i špatně zabezpečené. Jsou tak staré, že na ně ani nelze aplikovat moderní bezpečnostní standardy.

Šéf NÚKIB se domnívá, že se v Česku kybernetická bezpečnost z hlediska peněz podceňuje. Obává se přitom, že počet kybernetických útoků v budoucnu poroste – mimo jiné v souvislosti se začínající obchodní válkou.

„Technologicky se začíná osamostatňovat Čína, začíná padat digitální opona a dá se očekávat nárůst kybernetických útoků,“ řekl Dušan Navrátil.

NÚKIB již na přelomu roku varoval před využitím technologií čínských firem Huawei a ZTE v kritické infrastruktuře. Huawei je přitom jedním z hlavních dodavatelů technologií pro nové mobilní sítě 5G, které mají začít operátoři budovat v Česku od příštího roku.

O nákladech na zabezpeční ministerstev začala jednat bezpečnostní rada

Úřad předložil i Bezpečnostní radě státu materiál, ve kterém spočetl, jaké náklady by si vyžádalo zajištění kyberbezpečnosti na jednotlivých ministerstvech. Rada začala materiál projednávat, podle Strakovy akademie ale projednávání přerušili.

Naopak bezpečnostní rada v pondělí vzala na vědomí zprávu o stavu kyberbezpečnosti za loňský rok. „Zpráva podává přehled a popisuje plnění cílů v budování kybernetické bezpečnosti ČR za rok 2018 v oblastech kybernetických hrozeb, kybernetické špionáže, cílů kybernetických útoků, opatření v oblasti kybernetické bezpečnosti, mezinárodní spolupráce, cvičení v této oblasti, vzdělávání a osvěty,“ uvedl Úřad vlády.