V obvodu Praha 8 postoupili do druhého kola Vladimíra Ludková a Karel Kučera

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Praha 8 postoupila místostarostka této městské části Vladimíra Ludková (ODS). Za týden se utká s letňanským starostou Zdeňkem Kučerou (ANO). Ludková má 25,14 procenta hlasů, druhý Kučera má 23,26 procenta hlasů. Dosavadní senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti) tak svůj mandát neobhájil, získal 23 procent hlasů. Voleb se zúčastnilo 28,57 procenta voličů, o hlasy usilovalo osm kandidátů.

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Čtvrtý v pořadí je Jan Korda (TOP 09) se 13,13 procenta hlasů. Pátou příčku obsadil Miroslav Ebrt (Svobodní), volilo ho 6,66 procenta lidí. Šestý je Vítězslav Novák (SPD) s 4,44 procenta. Sedmý Pavel Fischer (Mourek) dostal 3,12 procenta hlasů, osmý David Kopecký (SOCDEM) 1,2 procenta hlasů.

Ludková studovala na Univerzitě Palackého v Olomouci obor sociologie – sociální práce. Pracovala jako sociální pracovnice. Je zakladatelkou center pro seniory, věnuje se i otázkám duševního zdraví dětí. Mimo jiné byla koordinátorkou osobní asistence pro seniory v Gerontologickém centru v Praze 8 – Kobylisích. Je předsedkyní oblastního sdružení ODS v Praze 8.

Kučera absolvoval studium tělesné výchovy a sportu, později získal titul MBA z oboru management organizací. Pracoval v managementu velkých obchodních společností, nejprve v Globusu a později v Alze, kde vedl klíčové projekty, včetně expanze Alzaboxů po Evropě a optimalizace firemních procesů. V roce 2018 byl zvolen starostou městské části Praha 18, o čtyři roky později funkci obhájil.

V roce 2018 zvítězil v Praze 8 Wagenknecht. Ve 2. kole získal 54,45 procenta hlasů. Druhý skončil Pavel Dungl (za TOP 09). Voleb se zúčastnilo 16 kandidátů.

„Je brzo analyzovat data, nedokážu to hodnotit,“ odpověděl senátor v pražském volebním štábu Pirátů na otázku, co zapříčinilo jeho prohru. Poděkoval svým voličům i členům týmu. Uvedl, že se v Senátu za jeho působení podařilo udělat řadu věcí a je rád, že se na tom mohl podílet. Na dotaz, jestli je zklamaný, přiznal, že „si i malinko oddechl“. „Co se stalo, se asi stát mělo,“ uvedl. Připustil, že malý rozdíl v počtu hlasů mezi druhým a třetím místem „může zamrzet“, ale v senátních volbách to tak podle něj zkrátka je.

Ekonom, auditor a někdejší první náměstek ministra financí, kterého tehdejší ministr Andrej Babiš (ANO) odvolal, ve své kampani kladl důraz na zlepšení dopravní situace v Praze, podporu malých a středně velkých podnikatelů nebo zlepšení developerských projektů. Zdůrazňoval, že v horní komoře hlasuje zásadně podle předvolebních slibů a hodnot. Soustředit se nadále chtěl na transparentnost, boj proti korupci, ale třeba i téma přetížených kamionů.