Na tři týdny se pro tramvaje i auta zavřel Vyšehradský tunel

Cestující v pražské MHD a řidiči od soboty neprojedou Vyšehradským tunelem z Podskalí do Podolí. Kvůli výměně tramvajových kolejí bude až do pátku 27. srpna přerušen provoz mezi zastávkami Výtoň a Podolská vodárna. Tunel bude uzavřený pro tramvaje i pro auta, pro pěší a cyklisty zůstane přístupný.

Pro cestu kolem tunelu lidé mohou využít lodě. Výluka se dotýká několika tramvajových linek, dvě z nich jsou dočasně zrušeny. Podrobné informace nabízí na webu dopravní podnik.

Lodní linka X21 jezdí denně od šesti do dvaadvaceti hodin, loď pro 160 lidí ve špičkách pluje každých deset minut a mimo špičky každou čtvrthodinu. Zastávky se nachází u přístavních mol na náplavce v Podskalí a na přístavní hrázi za areálem jachtingového klubu v Podolí. Mola nejsou bezbariérová.

Lodě jsou pro přepravu kolem Vyšehradské skály využity počtvrté. Poprvé to bylo v roce 1975, poté o sedm let později a následně v roce 2008.

Ve směru z Modřan do Podolí jezdí pouze posílená tramvajová linka 21. Z centra dopravní podnik kvůli výluce upravil trasy tramvají číslo 2, 3, 17, 18, 32 a noční 92. Linky 4 a 24 jsou zrušeny.

Přes den dopravní podnik posílil autobusovou linku 134 mezi zastávkami Podolská vodárna a Pražského povstání a také autobusy na Smíchovské nádraží a na Budějovickou. V nočním provozu je tramvaj 92 rozdělena na dvě části, kdy ve směru z centra končí na Otakarově a ve směru z Modřan na zastávce Podolská vodárna. Mezi Podolskou vodárnou a Pražského povstání mohou lidé využít náhradní autobus X92.