Křižíkovy pavilony na Výstavišti mají novou střechu. Veřejnosti se otevřou příští týden

Městská firma Výstaviště Praha dokončila opravu střech Křižíkových pavilonů na Výstavišti v Bubenči. Současně na nich vybudovala občerstvení, venkovní posezení, vysadila zeleň a vyznačila běžeckou dráhu. Lidé se na střechy mohou vydat po kolaudaci, která bude 11. června. Hotovy jsou rovněž interiéry pavilonů a fasády, řekli radní Adam Zábranský (Piráti) a předseda představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl.

„V tuto chvíli je vše připraveno na běžný provoz,“ řekl Hübl. Oprava střech trvala asi rok. „Původně jsme mysleli, že budeme měnit jenom povrch, pak se ale ukázalo, že pavilony jsou v tak špatném stavu, že při deštích zatékalo dovnitř, takže se kompletně měnila skladba střechy. Dělala se nová hydroizolace, kompletně se to muselo vybrat až na beton,“ popsal Hübl.

Na střeše pavilonů je pro veřejnost několik bufetů, z nichž jeden je k pronájmu pro soukromé akce. Občerstvení si budou moci lidé koupit celoročně. V horkých dnech se budou moci osvěžit u mlžítka a v zeleni, která je vysázena na střechách všech čtyř pavilonů. Na budově označené písmenem B vznikl tartanový okruh pro běh nebo skákání panáka.

Křižíkova fontána na opravu teprve čeká

Z kompletní rekonstrukce pavilonů zbývá opravit ještě tribunu a nakonec Křižíkovu fontánu. Kdy to bude, není v tuto chvíli jasné. „Je to běh na dlouhou trať, protože se bavíme o nějakých pěti stech, možná šesti stech milionech korun. Fontána je obrovská a na technologie náročná,“ řekl Hübl.

Revitalizace střech pavilonů a vznik pobytových zón navazuje na rekonstrukci Křižíkových pavilonů, kterou zahájila Praha v roce 2020. Jako první byla dokončena oprava pavilonu D, který se po rekonstrukci otevřel v roce 2021.

Výstaviště Praha je městskou firmou, která má spolu s bubenečským Výstavištěm na starosti také Holešovickou tržnici. Do obou areálů chce letos investovat až 228 milion korun. Vedle Křižíkových pavilonů opravuje divadlo Spirála, modernizuje rozvodny či opravuje Lapidárium. V Holešovické tržnici opraví několik hal. Magistrát pak bude na Výstavišti pokračovat v dostavbě vyhořelého Průmyslového paláce.