Hasiči odjíždí z obcí zasažených tornádem. Na místě zůstává armáda a policie

Události: Likvidační práce po tornádu skončily (zdroj: ČT24)

Hasiči v obcích postižených tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku středou končí s likvidačními pracemi. Konvoj těžké techniky odjede odpoledne, několik desítek jihomoravských hasičů bude postupně odjíždět ještě ve čtvrtek. Na místě nadále zůstávají policisté a armáda.

V místě je 35 kusů těžké techniky záchranného útvaru z Hlučína, konvoj bude odjíždět kolem 16:00 hodin. „Z Mikulčic pojede v doprovodu Policie ČR na D2 směr Brno. Vzhledem k velikosti konvoje prosíme řidiče o shovívavost,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

V oblasti zůstane ještě do čtyř desítek jihomoravských hasičů. Předávat budou Hodonín, kde se uskutečnily poslední demolice pod jejich vedením. Kvůli organizačním záležitostem, balení a podobně, odjedou postupně, a to i během čtvrtka.

Tornádo oblast u Hodonína, především obce Lužice, Hrušky, Moravskou Novou Ves, Mikulčice a část Hodonína, zasáhlo poslední červnový čtvrtek. Poničilo asi dvanáct set domů, bezmála dvě stě jich bylo určeno k demolici. Z toho osm desítek řídili přímo hasiči, zbytek lidé zvládli svépomocí. Tento týden hasičům zbývalo zbourat ještě několik objektů v Hodoníně.

První dny v místě pomáhalo denně kolem tisíce hasičů, jejich počet postupně klesal. Konec likvidačních prací hasičů avizoval už na začátku týdne jejich ředitel Jiří Pelikán. Mandát hasičů se vztahoval na záchranné a likvidační práce. 

Rakouští záchranáři dostanou za pomoc na Moravě medaile

Na jihu Moravy po zásahu tornádem pomáhali také dva rakouské vrtulníky, a to s převozem zraněných. Šest členů jejich posádek dostane medaili českého ministra vnitra. Šéf resortu Jan Hamáček (ČSSD) jim ve středu poděkoval. Ocenění jim předá velvyslanectví ve Vídni.

Vláda chce podle Hamáčka také v zasažených oblastech posílit stavební úřady, které vydávají povolení k stavbám, a pomoci starostům, kterým chybějí lidé. Náklady na pomoc hasičů, včetně opotřebování strojů, vicepremiér zatím odhadl na 200 milionů korun.