Hasiči měli v noci hodně práce, hořely domy, byt i bufety ve vodáckých tábořištích

U několika větších požárů museli v noci na sobotu zasahovat hasiči napříč republikou. Hořelo ve dvou domech na Kroměřížsku, v bytě ve Frýdku-Místku, ve dvou vodáckých kempech na západě Čech, oheň poničil i sklad sena v jižních Čechách. Největší škodu způsobil požár rodinných domů, hasiči ji předběžně odhadli na několik milionů.

Hasiči z Karlovarského kraje museli za jedinou noc zasahovat hned ve dvou vodáckých tábořištích. Nejprve je zavolali vodáci nocující v Lokti, kde stoupal dým z budovy, kde se prodává občerstvení.

„V době příjezdu prvních jednotek hasičů na místo již hořela střecha objektu. Na likvidaci plamenů použili hasiči několik vodních proudů, zároveň chránili dosud nezasaženou část budovy, aby na ni požár nepřeskočil,“ popsal mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. 

Než stihli hasiči požár v Lokti uhasit, volali je vodáci z kempu ve Velichově, kde začalo hořet vozidlo sloužící jako pojízdný bufet. „Oheň vozidlo zcela zničil, na místě zasahovaly tři jednotky hasičů, příčina a výše škody je v šetření,“ dodal mluvčí hasičů.

V Lodhéřově hořel sklad sena

V Jihočeském kraji vyjížděli hasiči k hořícímu skladu sena v Lodhéřově na Jindřichohradecku. Majitel je přivolal v pátek večer. Sklad byl plný zhruba z poloviny, část balíků sena se podařilo vynést ven a před plameny zachránit. Přesto podle odhadu vznikla stotisícová škoda.

Hasiči zasahovali se sedmi cisternami a automobilovou plošinou, přivezli i kontejner s další dýchací technikou a osvětlovacím balonem. Zároveň jihočeští hasiči v noci zasahovali v zemědělském areálu ve Lhenicích na Prachaticku, kde začaly hořet haly již ve čtvrtek. Podle jejich mluvčí Venduly Matějů zůstanou hasiči na místě celý víkend. Požár ve Lhenicích způsobil škodu přes 18 milionů.

Z garáže se plameny rozšířily na dva domy

Škody v řádu milionů korun vznikly i v Troubkách-Zdislavicích na Kroměřížsku, kde v noci hořely dva domy. Hasiče nejprve zavolal majitel jednoho z nich, že mu hoří auto v garáži, brzy ale volal znovu, že už hoří i dům. „Po příjezdu první jednotky byl již požár plně rozvinutý a hořela i střecha sousedního domu,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Adam Fuksa.

Majitel objektu se při pokusu o hašení popálil, hasiči mu poskytli první pomoc a předali jej do péče zdravotnických záchranářů. „Zdravotníci nakonec preventivně prohlédli i několik zasahujících hasičů, kvůli vyčerpání z horka. Požár se skrytě šířil v sendvičové konstrukci střechy, proto muselo být nasazeno speciální zařízení na řezání vodním paprskem Cobra,“ uvedl mluvčí. 

Na 900 tisíc korun vyčíslil vyšetřovatel hasičů škodu po požáru bytu ve Frýdku-Místku v pátek odpoledne. Zranění při něm utrpěla devětatřicetiletá žena. Další ženu ošetřili záchranáři na místě, podle mluvčího záchranné služby Lukáše Humpla utrpěla akutní stresovou reakci, nikoli však fyzické zranění.

„Při příjezdu první jednotky na místo události byl byt požárem zasažen v plném rozsahu, docházelo k plamennému hoření, dům samovolně opustilo třináct osob,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Jakub Kozák. Další dva lidi a psa hasiči odvedli z jednoho z bytů v domě.