Filmový festival Finále Plzeň zahájil snímek o životě v Afghánistánu

Začíná festival Finále Plzeň (zdroj: ČT24)

V Plzni odstartoval 34. ročník tradiční soutěžní filmové přehlídky Finále. Kvůli pandemii se už podruhé koná nezvykle v září. Letošní nabídka filmů je mimořádná, a to také díky tomu, že v době covidu vzniklo mnoho snímků. V létě zamířila do kin řada nových filmů, Finále je nabídne v rámci svého týdenního programu. Festival byl zahájen v 19:00 netradičně animovaným filmem Moje slunce Mad Michaely Pavlátové.

Snímek Moje slunce Mad se dotýká aktuálního a závažného tématu. Novinářka Petra Procházková žila léta v Afghánistánu. Předlohou scénáře filmu se stala její kniha Frišta. Snímek patří na festivalu do sekce První úlovek, která nabídne celkem třináct premiér a předpremiér hraných a dokumentárních filmů. 

Do sekce První úlovek patří i dokumentární film Tomáše Hlaváčka Bydlet proti všem. Snímek je o dostupnosti bydlení pro nízkopříjmové skupiny lidí. Dalším snímkem v sekci je pak film Rudolfa Havlíka Minuta věčnosti s Jiřím Langmajerem v hlavní roli, který se natáčel na Islandu. 

Soutěží desítky snímků

Festival však přináší i soutěžní sekce, a to především. „Tradičně se soutěž ustálila tak, že máme soutěž celovečerních hraných a animovaných filmů, tam je letos osm zástupců, pak soutěž dokumentárních filmů, kde soutěží devět snímků, je to i soutěž televizních formátů ve dvou kategoriích – film a minisérie a seriál, tam je letos celkem dvanáct filmů, a potom je to soutěž krátkých studentských filmů, která má těch zástupců letos čtrnáct,“ popsala ředitelka festivalu Eva Věruňková Košařová. 

Šéfka festivalu uvedla, že cílem Finále je ukazovat ty nejkvalitnější snímky. „Myslím si, že nám to šlo vybírat docela dobře, výběr je opravdu kvalitní,“ sdělila. Festival přivítá i řadu hvězd. Věruňková Košařová zmínila například režisérku Michaelu Pavlátovou, za herce Danielu Kolářovou, Hynka Čermáka, Jitku Schneiderovou, Matouše Rumla nebo Elišku Křenkovou. 

Netradiční místa

Festival Finále Plzeň není jenom o promítání v kinosále Měšťanské besedy. Lidé uvidí filmy i na dalších netradičních místech, například v reaktorové hale společnosti Škoda jaderné strojírenství, 28. září se tam bude promítat snímek Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Návštěvníci si budou moci prohlédnout i provoz firmy. 

Promítat se bude i v nově zrekonstruovaném Selském dvoře u Matoušů v Plzni-Bolevci. V rámci nové sekce festivalu Manipulace mocí tam lidé uvidí legendární snímek Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci. Podrobný program najdou zájemci i na webových stránkách festivalu

Vstupenky na Finále Plzeň si mohou zájemci koupit na místě, případně na stránkách festivalu. Ve všech prostorách, kde se bude promítat, musejí mít návštěvníci respirátory nebo nanoroušky. Platí také povinnost prokázat se negativním testem, potvrzením o očkování nebo prodělání nemoci covid-19.