Dragoun se ujal vedení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Personální změny zatím nechystá

Nový olomoucký vrchní státní zástupce Radim Dragoun v nejbližší době personální změny nechystá. Zaměřit se chce v první řadě na koncepci Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci včetně efektivity poboček. Do funkce ho jmenoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na návrh nejvyššího státního zástupce Igora Stříže. Ten uvedl, že pevně věří, že jeho výběr byl správný; musel by z toho jinak vyvodit odpovědnost. Bývalý ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Dragoun na tomto postu vystřídal Radima Daňhela.

Nový vrchní žalobce řekl, že na úřad přichází s velkým respektem a pokorou k této funkci. „Beru to jako svou další velkou profesní výzvu,“ uvedl. Zaměřit se chce v řádu nadcházejících měsíců především na koncepci VSZ, půjde především o její strukturu, vnitřní vztahy. „Poté se případně rozhodnu, jestli se do nich promítnou nějaké změny, nebo ne,“ dodal.

Změnu na pozici náměstka Radka Bartoše, kterého si Daňhel vybral po rezignaci Pavla Komára, v současné době Dragoun nechystá. „V současné době není na tuto úvahu prostor, a pokud by byl, nepochybně bych s tím první seznámil kolegy, ale tím neříkám, že to tak bude,“ uvedl. Doplnil, že už jeho předchůdce zredukoval některé vedoucí posty, další postup v této otázce bude podle něj věcí analýzy.

Stříž se na VSZ v Olomouci s novým vrchním státním zástupcem ocitl znovu po 14 měsících, kdy uváděl do funkce předchozího kandidáta Radima Daňhela, který však podal k 31. červenci rezignaci. Nejvyšší žalobce řekl, že pevně věří, že během jeho funkčního období je to už naposledy.

„Kdyby ne, já sám budu cítit odpovědnost za to, že se personální výběr nepovedl. Říkám to skutečně s velkou nadsázkou, neboť podle mě má pan doktor Dragoun za sebou poměrně pestrou minulost, byl na mnoha řídicích funkcích a že se zhostí s úspěchem i této,“ uvedl nejvyšší státní zástupce.

Dragoun dostal přednost před Bartošem i Bašným

Dragouna vybral Stříž na základě doporučení výběrové komise, o post olomouckého vrchního žalobce měl zájem také náměstek Bartoš a evropský pověřený žalobce Adam Bašný. U komise nový olomoucký vrchní žalobce bodoval díky své koncepci rozvoje VSZ v Olomouci.

Dragoun se chce věnovat i efektivnosti poboček v Brně a Ostravě. Právě pobočky VSZ v Olomouci a jejich efektivní řízení zaznívaly jako důvod odchodu bývalého vrchního žalobce Radima Daňhela.

„Je potřeba zhodnotit jejich ekonomičnost, jejich funkčnost, jejich možnost řízení, rychlost předávání informací a na druhou stranu i personální obsazenost těchto poboček, tedy zda by se nám povedlo obsadit tyto tabulky, pokud by byly přesunuty do Olomouce. Jde také o kapacitu, tato budova není nafukovací, sídlí zde nejen vrchní státní zastupitelství, ale i Okresní státní zastupitelství v Olomouci,“ doplnil Dragoun.

Dragoun už jako státní zástupce působil, a to v letech 2007 až 2018, z toho deset let vedl Okresní státní zastupitelství v Lounech. Předtím byl policistou, mimo jiné v protikorupčním útvaru. GIBS šéfoval od roku 2018 do letošního srpna, kdy mu skončilo funkční období.

Do této funkce Dragouna jmenoval tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO). Provázanost s jakoukoliv politickou stranou Dragoun zásadně odmítl.