Dopravu v Olomouckém kraji přebírá po Záchovi hejtman Suchánek

Dopravu v Olomouckém kraji, která spadala pod bývalého hejtmanova náměstka Michala Záchu (dříve ODS) obviněného v kauze nezákonného ovlivňování dopravních staveb, bude mít na starost hejtman Josef Suchánek (STAN). Dohodli se na tom zástupci krajské koalice, kterou tvoří Piráti, STAN, Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. O tom, kdo z ODS nahradí Záchu v krajské radě, by mělo být rozhodnuto do poloviny příštího týdne.

„Na dnešním druhém jednání koaliční rady jsme se na základě vyšetřování Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v Olomouckém kraji spolu dohodli, že ODS dále nebude mít v gesci dopravu, která se stala klíčovou v dané kauze,“ uvedl Suchánek.

Personální obsazení rady kandidátem ODS má být podle něj vyřešeno do několika dní. „Gesce sportu, která také náměstku Záchovi náležela, bude vyřešena spolu s novým personálním obsazením, které bude nominovat ODS,“ dodal hejtman.

Hejtmanův náměstek a krajský předseda KDU-ČSL Ivo Slavotínek (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj) je s výsledkem jednání spokojen. „Na tom prvním jsme vznesli jeden požadavek a jeden návrh. Požadavek byl, aby gesce dopravy změnila koaliční stranu. A návrh byl, aby se toho ujal hejtman. Nakonec jsme k oběma těmto výsledkům dospěli,“ řekl.

Slavotínek míní, že dohoda je předpokladem k tomu, aby se udělal v resortu dopravy a zakázek na dopravní stavby pořádek.

ODS bude vybírat ze čtyř kandidátů

Podle hejtmanova náměstka Dalibora Horáka (ODS) bude strana vybírat ze čtyř kandidátů. „Těch osob není mnoho. A všichni zástupci médií mohou konkrétní jména najít na seznamu zastupitelů Olomouckého kraje,“ odpověděl Horák na dotaz, zda má ODS užší výběr možných nástupců Záchy.

Seznam krajských zastupitelů ODS ale bude ještě doplněn, jelikož Zácha by měl rezignovat i na mandát zastupitele. Zácha kvůli obvinění opustil i řady ODS.

Detektivové z NCOZ minulé pondělí zasahovali nejen na hejtmanství a přerovské radnici, kde měl Zácha kancelář jako uvolněný radní, ale i ve stavebních firmách, na krajské správě silnic a doma u obviněných.

Policisté obvinili třináct lidí. Je mezi nimi podnikatel a bývalý člen regionální rady ODS Robert Knobloch i někdejší krajský předseda ODS Zácha či už odvolaný ředitel krajské správy silnic David Štěpánek.

Úplatky, podvody i zneužívání pravomocí

Obviněni jsou z trestných činů, jako je zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za pletichy v souvislosti se zadáním veřejné zakázky, za přijetí úplatku, podplacení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby.

Podle žalobců se trestné činnosti zúčastnili jako členové organizované zločinecké skupiny nebo v její prospěch. Suchánek ve čtvrtek uvedl, že podle předběžné policejní kalkulace vznikla škoda zhruba padesát milionů korun. Krajský úřad se už k žalobě připojil a bude požadovat náhradu vzniklé škody, kterou ještě upřesní. Obviněným hrozí mnohaleté vězení.