Do šumavských bikeparků míří turisté z Německa. Nemusejí se tam registrovat

Šumavské areály se otevírají i ve všední dny. Dosud mohla hlavně velká střediska kvůli ochraně přírody fungovat pouze o víkendech. Do bikeparků teď míří hlavně turisté z Německa. V českých areálech se totiž vyhnou registraci, která je kvůli epidemickým opatřením v Německu povinná.

Naložit kolo na lanovku a pustit se z vrcholu Špičáku dolů je možné už i ve všední den. „Bude-li normální letní sezona, pak jsme schopni dobře dožít další zimní sezony, a věříme, že ta už bude bez jakéhokoliv omezení,“ doufá vedoucí provozu Skiareálu Špičák Vladimír Kasík.

Na Špičák teď jezdí především bikeři z Německa. V jejich areálech se totiž musí kvůli koronavirovým opatřením registrovat, v Česku ne. „Já žiju v Rakousku, takže spíš jezdím ty rakouské parky. Ale když chce člověk trochu klid a něco takového ne úplně umělého, tak je Špičák výborný,“ řekl jeden z bikerů Radek Pavlíček.

Na každodenní provoz už se chystají i další střediska. Například železnorudský areál Nad nádražím nebo jihočeský Zadov.

Ještě v letošní sezoně zahájí Železná Ruda provoz pumptrackového hřišťě. „Je to vhodné pro malé děti i profesionály. Je tu systém vyasfaltovaných klopenek, kde se může dítě svézt na kolečkových bruslích, na kole, mohou si tady zaskákat i profíci,“ popsal návštěvník areálu Richard Brož. Hřiště má být jedno z největších v Česku. A hostit bude i evropské poháry.