Dinda rezignoval na funkci náměstka chomutovského primátora, opouští i zastupitelstvo

David Dinda (Nový Sever) v pondělí na jednání chomutovského zastupitelstva oficiálně rezignoval na funkci náměstka primátora i mandát zastupitele. Reagoval tím na policejní obvinění v souvislosti s hlasováním o podpoře hokejového klubu Piráti Chomutov před sedmi lety. Vinu ale odmítl.

Mluvčí policie Veronika Hyšplerová řekla, že se policie případem zabývá. „Z důvodu probíhajícího vyšetřování a z dosud získaných informací se z taktického hlediska zatím nebudeme blíže vyjadřovat. Zveřejněným vyjádřením bychom mohli ohrozit nebo zmařit trestní řízení,“ uvedla. Znění obvinění nesdělila.

Dinda byl v politice od roku 2016, před tím od roku 2005 působil v hokejovém klubu Piráti Chomutov. Jako náměstek měl na starosti zejména rozvoj a investice. Do jeho gesce patřil i Zoopark Chomutov a Kamencové jezero.

Zapálené auto

Už dříve se Dinda nechal slyšet, že žil několik let pod tlakem. Připomněl i událost z roku 2018, kdy před jeho domem shořelo rodinné auto. Okresní soud v Chomutově v souvislosti s tím nepravomocně rozhodl o čtyřměsíčním trestu vězení s ročním podmíněným odkladem pro někdejšího předsedu karlovarské krajské organizace hnutí Trikolora Matěje Drbohlava.

Drbohlav podle obžaloby navedl jiného muže, aby soukromé auto Dindovy manželky zapálil. Stíhání druhého obžalovaného Petra Jaburka, který byl k zapálení auta naveden, soud zastavil. Důvodem jsou další tresty, kvůli kterým je ve vězení a kvůli kterým půjde ještě před soud.

Nového náměstka bude zastupitelstvo zřejmě volit 12. prosince. Primátor Marek Hrabáč (ANO) řekl, že jsou ve hře obě možné varianty, tedy jak zástupce ANO, tak hnutí Nový Sever. Tyto dva politické subjekty tvoří ve městě koalici. „Ještě když byl David (Dinda) v opozici, tak jsme k sobě měli blízko jak lidsky, tak pracovně. Je mi líto, že odchází,“ dodal.