Silný vítr a sněžení na některých místech komplikují dopravu, výstraha platí i na pondělí

Události: Neprůjezdné silnice kvůli sněhu (zdroj: ČT24)

I v pondělí by mělo ve vyšších polohách Česka silně sněžit. Na horách může ojediněle napadnout až půl metru sněhu a hrozí sněhové jazyky a závěje. Podobně jako v neděli očekává Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) kalamitní situaci a s tím spojené problémy v dopravě nebo energetice. Kvůli silnému větru a sněžení uzavřeli silničáři komunikaci druhé třídy z Božího Daru na Klínovec. Kvůli spadlým stromům zasahovali i hasiči ve středních Čechách. Na Berounsku zase silný vítr převrátil linkový autobus.

Varování před sněhovou pokrývkou s vysokým stupněm nebezpečí prodloužili meteorologové pro oblasti od 800 metrů nad mořem v Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Výstraha platí do pondělních 18:00. 

Během dne neustane ani silný vítr, který by mohl mít v nárazech až 70 kilometrů v hodině. Výstraha před silným větrem platí pro většinu Česka do nedělní půlnoci a pak znovu od pondělních 09:00 do 21:00.

V pondělí už by se ale silný vítr měl vyhnout Olomouckému, Moravskoslezskému a Zlínskému kraji. Ve zbytku země může vítr poškodit stromy a lesní porosty, menší škody mohou být také na budovách. Lidé by podle meteorologů měli zajistit okna a dveře a upevnit volně položené předměty.

Během neděle a pondělí by mělo napadnout celkem deset až třicet centimetrů sněhu, na horách ojediněle i padesát. „Očekává se sněhová kalamitní situace, velké komplikace v dopravě, energetice, průmyslu nebo zásobování,“ avizovali meteorologové.

Mokrý sníh může lámat stromy nebo způsobit problémy na drátech elektrického vedení. Lidé by neměli vyjíždět autem, pokud to není nutné. Na horách je potřeba dodržovat pokyny Horské služby.

V neděli měli hasiči nejvíc zásahů ve Středočeském a Moravskoslezském kraji

Hasiči za celou neděli evidují 267 technických pomocí. Uvedli, že v souvislosti s větrem jich měli nejvíce ve Středočeském a Moravskoslezském kraji. 

Nejčastěji odstraňovali spadlé stromy a pomáhali u uvolněných částí střech nebo předmětů. V Praze 4 se silný vítr podílel na požáru střechy rodinného domu, jiskře z komína pomohl podpálit krov. Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka uvedl, že hasičský vyšetřovatel odhadl škodu na sto tisíc korun.

V Moravskoslezském kraji vyjížděli hasiči hlavně ke spadlým stromům a větvím. Opravovali také poničené střechy. Podle mluvčího tamních hasičů do osmé večerní zasahovali u 44 událostí souvisejících s větrem.

Padlý strom na koleje v podvečer zastavil vlaky u hranic mezi stanicemi Česká Kubice a Domažlice. Po třech hodinách byla trasa obnovená. Jde o úsek mezinárodní tratě z Prahy do německého Mnichova. Podle důstojníka domažlických hasičů Milana Mathausera lokomotiva najela do stromu, nikdo ale nebyl zraněný.

Kvůli nahnutému stromu musel být také na půl hodiny zastaven provoz vlaků na trati mezi Podlešínem a Slaným na Kladensku. Informovala o tom Správa železnic.  

V Hořovicích se převrátil autobus

V Hořovicích na Berounsku v neděli odpoledne havaroval autobus, údajně se kvůli silnému větru převrátil na bok. Uvnitř cestovalo asi pět lidí a jeden muž utrpěl lehké zranění. 

Nehoda autobusu v Hořovicích
Zdroj: ČT24

Řidič zřejmě kvůli silnému poryvu větru neudržel autobus na vozovce a vůz se poté převrátil na bok. Okolnosti nehody policisté dál prošetřují a podle mluvčí budou zjišťovat i to, jakou roli při nehodě sehrál lidský faktor.

„Před příjezdem naší hlídky byl na místě jen zraněný muž, ročník 1934, kterého ošetřovala záchranná služba, a řidič autobusu, který byl v šoku. Ostatní cestující odešli a byli bychom rádi, kdyby se nám přihlásili, protože jsou důležitými svědky,“ dodala mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

Uzavřená silnice z Božího Daru na Klínovec

Kvůli silnému větru a sněžení uzavřeli silničáři komunikaci druhé třídy z Božího Daru na Klínovec, kudy jezdí lyžaři. Silnice na vrchol je podle policistů uzavřena také z druhé stany od Ústeckého kraje od bývalého hotelu Nástup. Dispečer krajských silničářů Josef Bulka uvedl, že se během neděle kvůli zesilujícímu větru neotevře.

„Fouká tam silný vítr a tvoří se sněhové závěje a jazyky, silnice od kruhového objezdu na Božím Daru je zcela uzavřena. Dohlížíme tam na situaci,“ popsala krajská policejní mluvčí Kateřina Pešková. Doba uzávěry závisí na vývoji počasí v lokalitě. 

„Požádali jsme Horskou službu o spolupráci při zjištění, zda se v uzavřené lokalitě nenachází návštěvníci této horské oblasti,“ doplnila Pešková. Podle ní by tam teď neměly být žádné osoby a na parkovišti Klínovce nejsou zaparkována žádná vozidla.

Z Jáchymova do Božího Daru vede silnice první třídy, která je průjezdná až ke kruhovému objezdu. Odtud už na Klínovec vede jen jedna zhruba 1,5 kilometru dlouhá příjezdová cesta pro automobilovou dopravu. Navazující silnice už nejsou krajské, ale patří městu Boží Dar.

„Netuším, jak dlouho bude uzávěra trvat, ale počítám, že to může být klidně do večera,“ řekl dispečer krajských silničářů Josef Bulka. Nevyloučil také uzavření úseku mezi Přebuzí a Rolavou na Sokolovsku, kde také nechávají stát své vozy běžkaři.

Kvůli očekávanému sněžení uzavřeli silničáři v 15:00 pro kamiony silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov. Omezení pro auta nad 3,5 tuny podle nich potrvá minimálně do pondělní jedné hodiny odpolední.

Silný vítr na Sněžce zastavil lanovku

Silný vítr v neděli zasáhl i Sněžku. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu tam dosahoval vítr rychlosti v nárazech až 144 kilometrů za hodinu. Hranice orkánu je 118 kilometrů za hodinu. 

Horská služba Krkonoše kvůli silnému větru a sněžení nedoporučuje hřebenové túry. Na české straně Krkonoš opět platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice.

V Krkonoších je na hřebenech 80 až 120 centimetrů sněhu, za posledních 24 hodin napadlo deset až patnáct centimetrů nového sněhu v kombinaci se silným jihozápadním větrem. Více ho je na závětrných svazích a ve žlabech. Na některých svazích se podle horské služby vytvořily nestabilní hranaté krystaly. 

Ráno se kvůli silnému větru nerozjel horní úsek lanovky na Sněžku, který může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů za hodinu.