Silná bouře v Praze zaplavila i Státní operu, škody budou značné

Silný déšť, vítr a kroupy zaměstnaly ve středu večer hasiče v hlavním městě a ve středních i východních Čechách. Do přibližně 22. hodiny celkem vyjeli k 170 případům, hlavně k popadaným stromům, uvolněným plechům a zatopeným sklepům. Voda v Praze zaplavila suterény Státní opery a hlavního nádraží. Počasí zkomplikovalo vlakovou dopravu.

Přívalový déšť zaplavil suterén Státní opery, kde se nachází i jevištní točna zmodernizovaná při rekonstrukci v roce 2019. Zasaženy jsou zkušebny, sklady dekorací a chodby, v budově ve středu pozdě večer zasahovali hasiči. Rozsah škod zjišťuje a dokumentuje vedení Národního divadla (ND), pod něž Státní opera spadá. Bližší informace budou k dispozici ve čtvrtek, předeslal mluvčí ND Tomáš Staněk.

Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky natekla voda do některých nově zrekonstruovaných místností a škody budou značné. „Voda se do podzemí Státní opery dostala zvenčí přes zásobovací tunel a něco zřejmě i zpětně kanalizací,“ uvedl Staněk. Ve čtvrtek dopoledne by se měla v budově Státní opery konat zkouška souboru.

Hasiči zasahují ve Státní opeře (zdroj: HZS Praha)

Mluvčí Správy železnic Jan Nevola pro ČT po řekl, že voda natekla po rampě i do odbavovací haly pražského hlavního nádraží, odkud ji bylo třeba odklízet. „Natekla do obchodů i pokladen dopravců, které ale v omezeném režimu fungují. Následky hodinu odstraňovali drážní hasiči, úklidový servis i ochranka. Nádraží je v provozu a vlaky jezdí,“ uvedla kolem 20:15 na síti X Správa železnic.

Podle Technické správy komunikací hlavního města Prahy se kvůli vodě na vozovce uzavřel Zlíchovský tunel.

Hasiči měli v hlavním městě kolem osmdesáti zásahů. Mluvčí hasičů Martin Kavka České televizi řekl, že nejprve se zásahy týkaly hlavně severu města a centra, postupně ale vyjížděli po celé Praze. Pražská integrovaná doprava upozornila, že může docházet k omezení provozu MHD.

Situace ve středních a východních Čechách

Středočeští hasiči do středeční 22. hodiny zaznamenali přes 70 událostí souvisejících s počasím. Nejvíce zásahů měli na Příbramsku, Berounsku a později na Nymbursku.

„Nejvíce šlo o spadlé stromy, těch bylo zatím 51, nejvíce na Nymbursku a Příbramsku,“ řekl mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora ve středu večer.

Na síti X Český hydrometeorologický ústav před 21:00 uvedl, že ve středních Čechách se vyskytly nejsilnější bouřky. „Plošně jich ubývá, nicméně stále se vyskytují i silnější, zejména s rizikem přívalových srážek,“ uvedli meteorologové. 

Bouřky však zasáhly i východní Čechy. „Počet řešených událostí vzrostl na 20. Hasiči zasahují u zlomených a vyvrácených stromů a větví. U Petroviček na Rychnovsku spadl strom na železniční trať – vlak před stromem bezpečně zastavil. Trať je již průjezdná. Všechny události se doposud obešly bez zranění,“ napsali na sociální síť X hasiči z Královehradeckého kraje.

Do vlaku udeřil blesk

Bouřky zároveň zkomplikovaly provoz na železnici,týkalo se to hlavně Prahy, Středočeského a Jihočeského kraje. Zabezpečovací zařízení kvůli bouřce nefungovalo například v úseku Protivín–Beroun. Mezi Březnicí a Pískem kvůli tomu byla dočasně zavedena náhradní autobusová doprava. Zásah bleskem způsobil poruchu také na trati mezi Kralupy nad Vltavou a pražskou Hostivaří. Stála kvůli tomu dálková i regionální doprava, provoz tam byl obnoven zhruba v 19:30.

Výrazně omezen byl vlakový provoz v hlavním městě na trati do Rakovníka, důvodem byla porucha zabezpečovacího zařízení ve Veleslavíně. Zabezpečovací zařízení nefungovalo ani v Horních Počernicích, vlaky na trati do Vysočan nabíraly až půlhodinové zpoždění. Další závady evidovaly ČD v Jihlavě a také v úseku Včelná – Kamenný Újezd u Českých Budějovic, na obou místech však již byl provoz obnoven.

Prahu zasáhla silná bouřka (zdroj: ČT24)

Problém představovaly i popadané stromy. Například na trať mezi Poličkou a Květnou a také mezi jihočeským Chýnovem a stanicí Obrataň spadly stromy. V Královéhradeckém kraji pak osobní vlak zastavil před spadlým stromem v úseku mezi Bolehoští a Týništěm nad Orlicí. 

„Situace je obecně klidná, nicméně máme komplikace například na koridoru mezi Prahou a Ústím nad Labem. Tam nám blesk udeřil přímo do soupravy osobního vlaku, který tím pádem na vlaku uvázl a provoz tam byl zastaven asi na hodinu. Teď už se tam jezdí, ale ta doprava se samozřejmě stabilizuje,“ řekl ve středu večer mluvčí Správy železnic Jan Nevola.