O víkendu se v Česku oteplí, může být až osmnáct stupňů

O víkendu se v Česku výrazně oteplí, denní teploty se budou pohybovat mezi čtrnácti a osmnácti stupni. V sobotu se podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekávají na většině území přeháňky. Ještě v noci na pátek by ale mohlo hlavně na severovýchodě země mrznout, což může poškodit některé plodiny, vyplývá z výstrahy ČHMÚ. Ta platí od čtvrtečních 22:00 do pátečních 8:00.

Ve čtvrtek ráno meteorologové očekávali přízemní mrazíky. „Minimální teploty se ráno pohybovaly kolem plus jednoho stupně Celsia. Odpoledne teploty vystoupí na deset až čtrnáct stupňů. Na obloze bude během čtvrtečního dne převážně oblačno, později odpoledne a večer polojasno,“ uvedl ČHMÚ na Twitteru.

V noci na pátek může plodiny poškodit mráz

V noci na pátek mohou teploty klesnout zejména na severovýchodě země až na minus tři stupně Celsia. Mráz dle výstrahy ČHMÚ může poškodit plodiny, ohroženy jsou hlavně brambory a další zelenina. 

Výstraha ČHMÚ platí od čtvrtečních 22:00 do pátečních 8:00 pro východní části Královéhradeckého a Pardubického kraje a pro celou oblast Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje.

Zeleninu a další nižší rostliny mohou lidé podle meteorologů ochránit před mrazem zakrytím světlou netkanou textilií. V případě stromů je možno použít orosování porostů nebo zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v blízkosti stromů, sdělili meteorologové.

Přes den bude v pátek oblačno až zataženo, od západu bude pršet. Nejnižší noční teploty klesnou na čtyři stupně až nulu, ojediněle se mohou ještě vyskytnout přízemní mrazy. Přes den ale už teploty vystoupají na dvanáct až šestnáct stupňů.

V sobotu a neděli pak bude ještě asi o dva stupně tepleji. V sobotu se na většině území očekávají přeháňky, ojediněle bouřky. Odpoledne a večer bude od západu ubývat oblačnosti a srážek. V noci bude deset až šest stupňů, přes den čtrnáct až osmnáct stupňů.

V neděli bude většinou oblačno, ojediněle přeháňky. Noční teploty se budou pohybovat mezi osmi a čtyřmi stupni, denní budou stejné jako v sobotu.

Teplé jarní počasí vydrží podle meteorologů ještě v pondělí. V příštím týdnu se pak ochladí a denní teploty postupně klesnou na devět až třináct stupňů.