Déčko představuje novinky. O ekologii poučí Rejpavá žížala a večerníček namaloval Lada

ČT :D vstupuje s podzimem do nové vysílací sezony. Po celý školní rok se bude věnovat ochraně životního prostředí. Děti například zábavnou formou poučí o ekologii seriál Rejpavá žížala. Na nepříjemné situace děti opět připraví Agent v kapse, s Hudebními perličkami se vrací Pavel Šporcl. Na obrazovky se chystá také nový večerníček Honza a beránek podle Josefa Lady a další díly „natočili“ i kutilové Pat a Mat.

Naším cílem je přimět diváky, aby přemýšleli o světě, který nás obklopuje, aby se aktivně zapojovali do ochrany životního prostředí.
Petr Koliha
výkonný ředitel ČT :D

„V nové sezoně jsme se zaměřili na ekologii a environmentální výchovu. Téma, které silně rezonuje u dospělých, ale vnímáme jako důležité jej jednoduše představit i malým divákům. Začali jsme tradičně letní soutěží, s letošním názvem Zachraň trosečníky!, která lákala děti ven do přírody, učila je chovat se v ní. Celkově se ukázalo, že spojení zábavy, výletů a získávání nových podnětů a informací baví děti i jejich rodiče,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Z prázdninové soutěže si děti oblíbily především postavičku princezny Prgy, která na Déčku zůstává i na podzim. Nově provází celoroční soutěží věnovanou právě tématu ochrany životního prostředí s názvem Planeta je Prga a podtitulem Jedeme v tom všichni spolu.

Ekologii se věnuje i nový seriál Rejpavá žížala. Animovaná žížala spolu s lidskou kamarádkou Aničkou řeší šetření vodou, úspory tepla a světla, ochranu zvířat nebo recyklaci. „Nejmenší se dozvědí základní věci z oblasti ekologie velmi zábavnou formou,“ slibuje Mahulena Bočanová, která ztvárnila tetičku hlavní lidské hrdinky.

Rejpavá žížala
Zdroj: Pavla Černá/ČT

Agent v kapse pomůže se šikanou, Hudební perličky seznámí s klasikou

Z už známých pořadů se na obrazovku vrací Agent v kapse. Připraví děti na to, co je může potkat, pokud se ocitnou nečekaně samy nebo v situaci, kterou neznají a mohla by je vystrašit. „Vybrali jsme šestnáct různých témat – boj se šikanou, ztracení se na exkurzi, jízdu na koni nebo založení ohně,“ prozradil představitel titulního hrdiny Václav Jílek.

Světem klasické hudby malé diváky provede houslový virtuos Pavel Šporcl v pokračování pořadu Hudební perličky. Moderní hudbě se zase bude věnovat pokračování Pětky z garáže, která jako speciální hosty přivítá Ondřeje Gregora Brzobohatého nebo Terezu Maškovou.

Více na webu

Vzdělání je pro Déčko důležitým tématem. Od začátku školního roku se opět vysílá projekt UčíTelka a v rozšířené verzi pokračuje i platforma ČT edu. Jednotlivé pořady doplňuje interaktivním obsahem, hrami a aplikacemi webový portál Decko.cz.

Připravil mimo jiné čtyři nové hry, například Žížalí trenažér, který seznámí nejmenší s úlohou žížal v přírodě, nebo interaktivní pexeso Mlsní medvědi. To slouží k tréninku vizuální i zvukové paměti.

Večerníček od Lady a nové díly Pata a Mata

Novinky rozšíří i příběhy na dobrou noc. Nový večerníček Honza a beránek vychází z díla Josefa Lady. „Jako dítě školou povinné jsem se do obrázků Josefa Lady zamiloval. Začalo to knížkou Bubáci a hastrmani. A nyní díky Honzovi a beránkovi jsem měl možnost namlouvat večerníček, který Lada vymyslel. To mě strašně lákalo,“ přiznává vypravěč Josef Dvořák.

Dalšími kutilskými pokusy pobaví Pat a Mat. Déčko slibuje opět gejzír šílených nápadů, jak vylepšit dům i zahradu.

Výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha představuje novinky (zdroj: ČT24)