TÉMA

Josef Lada

České Vánoce nikdy nezmizí. Základna milovníků tradic tady bude vždy, říkají Ladovi pravnuci

Malíře Josefa Ladu mají lidé v Česku spojeného zejména se zimním obdobím a Vánocemi. Pravnuci známého umělce Viktor a Martin Ladovi, kteří se o jeho odkaz starají, se ale snaží dostat Ladu do povědomí i ve zbytku roku – pořádají výstavy, ale bojují i proti zneužívání děl s typicky českou tématikou. Viktor Lada řekl, že jeho pradědeček byl velmi pracovitý člověk, který měl smysl pro humor. Měl rád svou rodinu, zvířata, přírodu. Podle Martina Lady byl ve stáří uzavřený do sebe, ale stále velmi lidský.
24. 12. 2021|

Rychlé šípy vycházejí v restaurované podobě. Legendární dílo bylo v českém komiksu zlomové

Pětice chlapců, která změnila český komiks. To jsou Rychlé šípy. Jejich obrázkové příběhy teď vychází v restaurované podobě a vysoké tiskové kvalitě. Nové souborné vydání obsahuje všechny díly, které Jaroslav Foglar společně s kreslířem Janem Fišerem vytvořili. V čem tkví síla Rychlých šípů a jak si stojí v porovnání s jinými českými komiksy?
29. 3. 2021|

Jakou tvář má Josef Švejk? Čeští ilustrátoři hledají odpověď

Osudy dobrého vojáka Švejka slaví sto let od prvního vydání. Kanonickou výtvarnou podobu jim dal kreslíř Josef Lada, tvář Švejka ale v Haškově románu není tématem a většina Ladových ilustrací navíc vznikla až po autorově smrti. Jak může Švejk vypadat, když odhlédneme od Lady? Web ČT24 s touto otázkou oslovil současné české ilustrátory:
13. 3. 2021Aktualizováno14. 3. 2021, 10:59|

Poslušně hlásím, že se snažím přežít. Stoletý Švejk je mrazivá tragédie pod maskou smíchu

Je to válečný i protiválečný román, satirická kritika rozkládající se státní moci, vojenské mašinerie i vychýlené moderní společnosti, a jeho hlavní postavou je šibal, kterého kvůli aktivní službě za habsburskou korunu kdekdo označí za idiota. Od vydání Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války uplynulo rovných sto let.
13. 3. 2021Aktualizováno13. 3. 2021, 19:01|

Déčko představuje novinky. O ekologii poučí Rejpavá žížala a večerníček namaloval Lada

ČT :D vstupuje s podzimem do nové vysílací sezony. Po celý školní rok se bude věnovat ochraně životního prostředí. Děti například zábavnou formou poučí o ekologii seriál Rejpavá žížala. Na nepříjemné situace děti opět připraví Agent v kapse, s Hudebními perličkami se vrací Pavel Šporcl. Na obrazovky se chystá také nový večerníček Honza a beránek podle Josefa Lady a další díly „natočili“ i kutilové Pat a Mat.
2. 9. 2020|

152 tun bomb během devíti minut. Americké pumy před 75 lety připravily o život sedm stovek Pražanů

Před 75 lety proběhl nálet na Prahu, jehož se zúčastnilo 62 amerických bombardérů B-17. Poškozeno bylo 2500 domů, zahynulo 701 lidí a dalších 1184 utrpělo zranění. Praha přitom vůbec neměla být cílem tohoto útoku.
14. 2. 2020|

Nejen Švejk a Mikeš. V Kolíně představují Josefa Ladu, jak ho (možná) neznáte

Ilustroval dobrého vojáka Švejka a namaloval kocoura Mikeše – a s těmito postavami a také idylickými pohlednicemi je i nejčastěji spojován. Dílo malíře, ilustrátora, spisovatele, ale také karikaturisty a jevištního i filmového výtvarníka Josefa Lady je ovšem mnohem širší. Regionální muzeum v Kolíně si proto dalo za úkol představit tohoto tvůrce, „jak ho neznáte“.
17. 11. 2018|

Stoleté výročí od prvního vydání Ladových pohlednic připomíná výstava v Miroslavi

Příznivci tvorby Josefa Lady si před Vánocemi připomínají hned tři výročí. Známý malíř se narodil 17. prosince 1887 a v polovině prosince o sedmdesát let později zemřel. Navíc uplynulo sto let od vydání jeho prvních pohlednic. Ty s vánoční tematikou si zájemci můžou prohlédnout třeba na zámku v Miroslavi na Znojemsku. Jde o část kolekce největšího českého sběratele.
22. 12. 2017|