Změní pandemie svět? Jestli ano, tak k horšímu, obává se spisovatel Houellebecq

Svět z koronavirové krize nevzejde lepší, než byl, obává se oceňovaný francouzský spisovatel Michel Houellebecq. Očekává naopak, že po odeznění pandemie bude „o něco horší než dřív“. Nákaza mimo jiné podle něho otevřeně ukázala, že život všech nemá stejnou cenu. Jeho názor zveřejnila rozhlasová stanice France Inter. Autora románů Podvolení, Mapa a území nebo Možnost ostrova znají díky překladům dobře i čeští čtenáři.

„Ani na vteřinu nevěřím prohlášením typu ‚nic nebude jako dříve‘. Naopak, všechno zůstane naprosto stejné. Po uvolnění uzávěry se neprobudíme do nového světa. Bude stejný, ještě trochu horší,“ napsal Houellebecq.

Spisovatel, který v některých svých dílech řeší, jak bude vypadat lidstvo v budoucnosti, se domnívá, že „hlavním výsledkem epidemie koronaviru bude urychlení už probíhajících mutací, k nimž patří omezování mezilidských kontaktů“. „Epidemie koronaviru poskytuje nádherné zdůvodnění této tendence – určitého zastarávání v oblasti lidských vztahů,“ předpokládá Houellebecq.

„Život všech nemá stejnou cenu“

Nemyslí si, že lidé kvůli epidemii znovu objeví význam smrti nebo konečnosti. I když covidu-19 ve Francii podlehlo na 25 tisíc lidí, podle Houellebecqa v této zemi ještě nikdy smrt nebyla „tak diskrétní jako v minulých týdnech“.

„Mrtvý je jenom jednotkou do statistiky každodenních úmrtí a úzkost, jež se šíří mezi lidmi z narůstajících čísel, v sobě má něco podivně abstraktního,“ soudí.

Pozornost si ale podle něho zasluhuje věk nemocných. „Dokdy se mají nemocní oživovat a ošetřovat? Do 70, 75 nebo 80 let? V každém případě jsme ještě nikdy s takovou bezostyšností nedávali najevo, že život všech nemá stejnou cenu,“ konstatoval ve svém dopise.