Železnice překračující hranice jazyků a krajů. Jaroslav Rudiš dostal od českého PEN klubu Cenu Karla Čapka

České centrum Mezinárodního PEN klubu udělilo Cenu Karla Čapka pro rok 2022 spisovateli Jaroslavu Rudišovi. Autor, který ve svém díle často propojuje Česko a Německo, ocenění převezme 24. ledna na odborné konferenci v Divadle Archa.

Ocenění Rudiš podle zdůvodnění odborné poroty získal „za hluboce založené literární dílo s přesahem do soudobé hudby, filmu a divadla, jež má svůj severočeský domicil a jehož živým symbolem je železnice překračující hranice jazyků a krajů a utvářející lidské společenství a dějiny.“ 

V porotě zasedli Vladimír Karfík, Pavel Janáček, Petr Kotyk, Markéta Mališová a Jan Šulc. Podle tiskové zprávy o letošním laurátovi rozhodli jednomyslně. Cena Karla Čapka se uděluje od roku 1994. Tehdy byla poprvé vyhlášena u příležitosti Světového kongresu PEN klubu v Praze za literární dílo. 

Ocenění se uděluje každý sudý rok „za významný literární počin s přihlédnutím k tomu, zda v souladu s usilováním Karla Čapka laureát i jeho dílo nějak výrazně a srozumitelně přispěli k tomu, aby se ve společnosti prosadily demokratické a humanistické hodnoty nebo aby byly ubráněny.“ Mezi laureáty patří Josef Topol, Václav Havel, Ludvík Vaculík, Ladislav Smoček, Ivan Klíma nebo Petr Šabach.

Odborná konference připomene výročí R.U.R

Slavnostní předání ceny se uskuteční v pondělí 24. ledna v 17 hodin v Divadle Archa pod záštitou ministra kultury Martina Baxy. Rudiš obdrží šek v hodnotě sto tisíc korun a diplom s odůvodněním rozhodnutí poroty. 

Třídenní akce českého centra Mezinárodního PEN klubu bude připomínat 101. výročí od uvedení Čapkovy divadelní hry R.U.R. Literární organizace představí tři odborné konference a tři divadelní představení zmíněné hry v adaptaci divadelního souboru Buchty a loutky. Loňské kulaté výročí museli organizátoři kvůli pandemii koronaviru přeložit na letošní rok. 

„Dostal jsem k tomu i manuál, jak to nosit.“ Spisovatel Rudiš převzal německé státní vyznamenání (zdroj: ČT art)

Mezi nejznámější Rudišovy romány patří Nebe pod Berlínem nebo Konec punku v Helsinkách či komiksová trilogie Alois Nebel. V říjnu minulého roku získal spisovatel vyznamenání od německého prezidenta Frank-Waltera Steinmeiera. Ocenil jej Záslužným řádem Spolkové republiky Německo za sbližování Čechů a Němců.

Jeho posledním v Česku vydaným titulem je román Winterbergova poslední cesta, která vyšla v roce 2019 v němčině. V češtině kniha, za níž byl autor v roce 2019 nominovaný na prestižní cenu Lipského knižního veletrhu a v roce 2020 za knihu získal ocenění Chamisso-Preis/Hellerau, vyšla 14. října.