TÉMA

PEN Klub

Zemřela autorka námětu filmové komedie Dívka na koštěti Hermína Franková

Ve věku 95 let zemřela v pátek 7. června spisovatelka a scenáristka Hermína Franková. Byla autorkou knih pro děti i dospělé. Napsala mimo jiné román Lékárníkových holka nebo námět k úspěšné filmové komedii Dívka na koštěti.
11. 6. 2024|

Železnice překračující hranice jazyků a krajů. Jaroslav Rudiš dostal od českého PEN klubu Cenu Karla Čapka

České centrum Mezinárodního PEN klubu udělilo Cenu Karla Čapka pro rok 2022 spisovateli Jaroslavu Rudišovi. Autor, který ve svém díle často propojuje Česko a Německo, ocenění převezme 24. ledna na odborné konferenci v Divadle Archa.
12. 1. 2022|

Běloruské úřady zařadily mezi extremistické skupiny webové zdroje polské televize Belsat

Běloruské ministerstvo vnitra zařadilo internetové zdroje polského televizního kanálu Belsat mezi extremistické skupiny. Ministerstvo, které samu televizi na seznam extremistů zapsalo už v červenci, o tom informovalo na sociální síti Telegram.
3. 11. 2021|

Běloruský nejvyšší soud zakázal PEN klub vedený nobelistkou Alexijevičovou

Nejvyšší soud v Bělorusku zakázal činnost PEN klubu, nezávislé organizace spisovatelů, kterou vede nositelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová. Očekávaný verdikt je podle pozorovatelů dalším z kroků, jimiž se autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko snaží v zemi potlačit veškerý odpor proti sobě.
10. 8. 2021|