Běloruské úřady zařadily mezi extremistické skupiny webové zdroje polské televize Belsat

Běloruské ministerstvo vnitra zařadilo internetové zdroje polského televizního kanálu Belsat mezi extremistické skupiny. Ministerstvo, které samu televizi na seznam extremistů zapsalo už v červenci, o tom informovalo na sociální síti Telegram.

Belsat, finančně podporovaný polskou vládou, byl důležitým zdrojem informací pro statisíce Bělorusů od začátku vysílání v roce 2007. Na YouTube má téměř půl milionu předplatitelů. Na příkaz soudu v Minsku byly zablokovány jeho webové stránky a všechny účty na sociálních sítích v Bělorusku.

„Rozhodnutím ministerstva vnitra byla skupina občanů spojených prostřednictvím internetových zdrojů Belsatu označena za extremistickou formaci,“ oznámil úřad ve sdělení zveřejněném na Telegramu. Zároveň upozornil, že činnost této skupiny na území Běloruska je zakázána.

V seznamu organizací, formací, jednotlivých podnikatelů zapojených podle ministerstva do extremistických aktivit, který je zveřejněný na internetových stránkách úřadu, se uvádí, že v „extremistické komunitě Belsat“ je zapojeno osm internetových zdrojů.

Ministerstvo vnitra v této souvislosti připomnělo, že aktivity členů formací označených v Bělorusku za extremistické jsou trestným činem. Soud za to může vynést trest až sedmiletého vězení.

Úřady označily za extremistická i další nestátní média

Běloruské úřady vedou tažení proti nezávislým médiím a nevládním organizacím již řadu měsíců. Minulý týden ministerstvo vnitra označilo za extremistické organizace tři oblíbená opoziční média NEXTA, NEXTA Live a LUXTA. V srpnu soud zakázal činnost běloruského PEN klubu, který vedla spisovatelka Světlana Alexijevičová oceněná Nobelovou cenou za literaturu, a potvrdil zrušení Běloruské asociace novinářů (BAJ).

Mimo to úřady zablokovaly webové stránky významných zpravodajských serverů Naša Niva a Tut.by. Oba portály patřily k důležitým zdrojům informací o masových demonstracích v Bělorusku po loňských srpnových volbách prezidenta.

Protesty propukly poté, co byl za vítěze vyhlášen autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko. Opozice je přesvědčená, že hlasování provázely podvody a že skutečnou vítězkou byla Svjatlana Cichanouská. Lukašenko protesty tvrdě potlačil a vězněním svých odpůrců se snaží v zemi umlčet veškerý nesouhlas.