Začínají Colours of Ostrava. Multižánrový festival přivítá OneRepublic a nebere hotovost

Začínají dvacáté Colours of Ostrava (zdroj: ČT24)

Přes sedmdesát zahraničních kapel a na čtyřicet domácích jmen najdou návštěvníci v programu letošních Colours of Ostrava. Tradičně se konají v industriální oblasti Dolních Vítkovic. Jako úvodní hvězda vystoupí ve středu kapela OneRepublic. Svůj koncert těsně před začátkem Colours zrušila ze zdravotních důvodů Ellie Gouldingová. Dvacátý ročník potrvá do soboty a organizátoři přišli s několika provozními novinkami. Tou nejviditelnější je, že návštěvníci budou moci v areálu platit pouze bezhotovostně.

„Letošní jubilejní ročník Colours of Ostrava nabídne nejdražší program ve své historii. Podařilo se nám sestavit pestrý a vyvážený line-up složený jak z největších světových hudebních jmen, která plní koncertní haly i stadiony, tak i z posluchačsky náročných projektů,“ uvedla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

K hvězdám patří určitě OneRepublic, pop-rocková kapela z Colorada je úvodním velkým jménem v programu. Headlinery dalších dní jsou americký rapper Macklemore a nigerijský zpěvák Burna Boy, který před českým publikem zahraje naživo vůbec poprvé. Navíc s devatenáctičlennou sestavou hudebníků a tanečníků.

Vystoupit měla také britská zpěvačka Ellie Gouldingová, ta ale svou účast ze zdravotních důvodů ve středu večer zrušila. Ve svém sdělení se omluvila návštěvníkům festivalu a dodala, že doufá, že v Česku někdy vystoupí. 

Naopak nejspíš naposledy můžou lidé právě v Ostravě zajít na koncert brazilského písničkáře Gilberta Gila. Na Colours ho totiž zavedlo rozlučkové turné. Festival přivítá kapely a hudebníky z třiceti zemí od Austrálie po Jižní Koreu. A dostát chce svému přívlastku „multižánrový“, zazní rock, pop, world music, elektronika, jazz i soul. Slyšet bude i třeba bývalý člen skupiny One Direction Niall Horan nebo britská dvojice Sleaford Mods, závěrečnou party udrží v náladě DJ a držitel letošní Grammy Purple Disco Machine.

Z tuzemské scény se do Ostravy vrací Monkey Business, zahrají i kapely Vypsaná fixa či Prago Union, ze sólových interpretů Lenka Dusilová, Ben Cristovao či Ewa Farna, která pro Colours chystá svůj největší festivalový koncert sezony.

„Snažíme se stále vylepšovat zvuk, aby byl co nejrovnoměrnější po ploše areálu, ale zároveň abychom co nejméně rušili mimo festival,“ ujistil vedoucí stavby scén Josef Ženíšek.

Diskusní fórum na téma dlouhověkost a zdraví

Hudební výběr Colours rozšiřují i letos o doprovodný program: divadelní, filmový, jehož součástí je i Kino České televize, a výtvarný. Například multimediální instalace Colours XXperience přiblíží dvacet let emocí a zážitků spojených s festivalem. Zájemci ji najdou v dosud nepřístupných industriálních sklepech Dolních Vítkovic.

Mezinárodní diskusní fórum Meltingpot očekává na dvě stovky řečníků z různých oborů. „Zaměří se na dlouhověkost, zdraví a výkonnost, což jsou aktuálně jedny z nejdiskutovanějších témat ve vědě i společnosti,“ doplnila ředitelka festivalu. Přednášet má například britský autor bestselleru Proč spíme Matthew Walker. Na diskusi s diváky dorazí v pátek rovněž prezident Petr Pavel.

Přijeďte bez hotovosti a bez auta, radí Colours

Největší organizační novinkou dvacátého ročníku je omezení plateb v hotovosti. V areálu bude letos poprvé možné na všech místech platit pouze obvyklými platebními kartami, telefony či hodinkami. „Věřím, že to návštěvníkům hlavně přinese komfort,“ vysvětlil dramaturg Filip Košťálek. Pořadatelé si slibují například menší fronty při čekání na obsluhu. Pokud by někdo bezhotovostně platit nemohl nebo nechtěl, může v areálu zakoupit jednorázové karty v hodnotě tisíc nebo dva tisíce korun.

Ubytovací kapacity podpořil festival zřízením několika stanových míst, včetně kempu vedle Slezskoostravského hradu. Dopravu do Ostravy posílí Colours Expres Českých drah vypravovaný z Prahy, ze Slovenska fanoušky přivezou speciální autobusy.

Colours of Ostrava bez bariér
Zdroj: Colours of Ostrava/Michal Augustini

S posílením dopravy počítá také ostravský dopravní podnik, nabízí navíc i sedmidenní festivalovou jízdenku. Auto doporučují organizátoři nechat doma, vedle areálu parkování není možné. Dostat se do něj lze pěšky anebo na kole, které je možné si na půl hodiny půjčit zdarma. Pro cyklisty letos Colours zřídily zvláštní vstup do areáu.

Několik novinek podpoří návštěvníky s omezenou možností pohybu. Ve festivalovém kempu pořadatelé vyčlenili prostor pro držitele průkazů ZTP a ZTP/P, připravili rovněž bezbariérové přístupy například na tribuny či možnost objednat si speciálně proškoleného asistenta. Pro sluchově handicapované zajišťují Colours tlumočení koncertů hlavních hvězd a také diskusí na Meltingpotu do znakového jazyka.