Na Colours of Ostrava zahraje poprvé a možná i naposled brazilský písničkář Gilberto Gil

Na festivalu Colours of Ostrava příští rok vystoupí brazilský hudebník Gilberto Gil. Půjde o první a zřejmě i poslední koncert osmdesátiletého písničkáře a držitele devíti cen Grammy v Česku. Festival Colours of Ostrava se bude konat v červenci v industriálním areálu Dolních Vítkovic.

Pořadatelé festivalu označují osmdesátiletého Gilberta Gila za „jednu z největších a nejvlivnějších světových hudebních legend všech dob“.

„Gilberto Gil ovlivnil celé generace hudebníků, kulturu Brazílie a zanechal zásadní stopu na globální scéně. Aktivně vystupoval za odstranění sociálních rozdílů a proti ničení životního prostředí,“ připomíná ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Do Ostravy přijede Gil s dvanáctičlennou kapelou složenou ze členů své rodiny. Zahraje své neznámější skladby, koncert je součástí rozlučkového turné, je tak podle pořadatelů pravděpodobné, že Colours of Ostrava jsou jedinou příležitostí, kdy si mohou fanoušci poslechnout Gila v Česku naživo.

Rodák ze Salvadoru tradiční brazilské styly propojil s rockem, reggae, funky, popem. Svoji hudební kariéru začal na akordeon v padesátých letech inspirován Luizem Gonzagou. Později začal hrát na akustickou a posléze na elektrickou kytaru.

Colours of Ostrava se uskuteční od 19. do 22. července 2023, už tradičně v industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic. Slibuje koncerty všech žánrů a z různých koutů světa. Jednou z hlavních, dosud ohlášených hvězd bude americká poprocková kapela OneRepublic.