Ve vedlejším pokoji zemřu. Benátský festival ovládl Pedro Almodóvar

Zlatého lva, hlavní cenu filmového festivalu v Benátkách, získal první anglicky mluvený film režiséra Pedra Almodóvara Vedlejší pokoj. Dvě dávné přítelkyně se v něm znovu setkávají ve chvíli, kdy se jedna z nich rozhodne podstoupit eutanazii. Porota vedená herečkou Isabelle Huppertovou vybírala v hlavní soutěži z celkem jednadvaceti snímků, letošní výběr komentátoři označovali jako slabší než v minulých letech. Nejlepšími herci jsou Vincent Lindon a Nicole Kidmanová.

„Je to můj první film v angličtině, ale jeho duch je španělský,“ sdělil při přebírání ceny čtyřiasedmdesátiletý Almodóvar, jenž do své novinky obsadil herečky Tildu Swintonovou a Julianne Mooreovou.

Ty představují dvě dávné kamarádky, které se po letech znovu setkávají a noří do společných vzpomínek. Jedna z nich se kvůli rakovině rozhodne podstoupit eutanazii a požádá druhou, aby ji při tom ve vedlejším pokoji doprovázela. Do českých kin film vstoupí v prosinci.

Cenu za režii získal šestatřicetiletý Američan Brady Corbet za 215minutový snímek The Brutalist, v němž po druhé světové válce emigruje do Ameriky fiktivní maďarský architekt László Tóth s rodinou. Jejich život ale změní setkání s tajemným cizincem.

Očekávané snímky bez ceny

Epické drama se na festivalu promítalo s přestávkou a posbíralo pozitivní recenze – narozdíl třeba od očekávaného komiksového pokračování Joker: Folie à Deux, jenž oproti prvnímu filmu, rovněž uvedenému v Benátkách, odešlo bez sošky, podobně jako v médiích propírané snímky Queer s Danielem Craigem nebo Maria s Angelinou Jolieovou.

Velkou cenu poroty si odneslo koprodukční drama Vermiglio osmačtyřicetileté italské režisérky Maury Delpereové, které list Variety v kritice označil za „těžkou a nádhernou hymnu životu a smrti“ v alpské vesničce v polovině minulého století. Zvláštní cenu poroty má drama April režisérky Dey Kulumbegashviliové, nejlepší scénář napsali tvůrci filmu I'm Still Here.

Nejlepším hercem je podle poroty, v níž zasedla i polská režisérka Agnieszka Hollandová, Francouz Vincent Lindon, který si ve filmu Jouer avec le feu zahrál otce potýkajícího se s příklonem jednoho ze svých synů ke krajní pravici. Nejlepší herečkou je potom hollywoodská hvězda Nicole Kidmanová, jež v erotickém thrilleru Babygirl ztvárnila šéfku velké společnosti, která naváže milostný poměr s mladým stážistou. Kidmanová v prohlášení uvedla, že na závěrečný ceremoniál nemohla dorazit kvůli úmrtí své matky.