Tři dekády. Institut tvůrčí fotografie se za minulostí ohlíží současností

Institut tvůrčí fotografie v Opavě už třicet let „vychovává“ tvůrce, kurátory a teoretiky fotografie. Z prací svých studentů a nedávných absolventů sestavil výstavu, která slouží jako připomínka dosavadní činnosti. Téměř polovina zájemců o studium pochází ze zahraničí, což se odráží i ve výběru. Instalace Tři dekády je ke zhlédnutí do 27. září v Domě U Černé Matky Boží v Praze.

„Vybírali jsme ty nejlepší práce především současných studentů a absolventů, z nichž mnozí sbírají významná ocenění i v zahraničí,“ uvedl k výstavě Vladimír Birgus, dlouholetý vedoucí Institutu tvůrčí fotografie.

Polská vesnice i koronovirová krize

Do průřezu třemi desetiletími se dostaly například sugestivní barevné portréty Hany Connor a Filipa Jandourka z Bangladéše či portréty lidí nejrůznějších společenských vrstev, profesí a životních stylů z polských vesnic od Jacentyho Dedka. Marek Matuštík zase v souboru portrétů nazvaném Náplavy zachytil propojený život rodin, které se odstěhovaly za Prahu.

Krystyna Dul v cyklu Rezonance nápaditě propojuje vlastní fotografie se starými snímky a výstřižky, které našla ve svém domě po bývalém majiteli, a vypráví tak o muži, jehož nikdy nepotkala. Tvorbu Jana Pecháčka reprezentují inscenované snímky, jež ukazují absurditu starých časů na zašlé slávě pražského Paláce kultury. 

Vladimír Birgus zve na výstavu Tři dekády (zdroj: ČT24)

Do třiceti dekád stihl institut zahrnout i snímky reflektující koronavirovou pandemii. „Peter Korček zachycuje v cyklu Tiché město přízračně vylidněné ulice, nákupní centra a nábřeží Bratislavy. Ivo Žídek a Jan Langer v souboru Životy pod rouškou zkombinovali portréty lidí s rouškami s texty ukazujícími jejich zážitky ze smutné doby. A Roman Vondrouš ve svých nápaditě komponovaných fotografiích ze současného života v Praze skvěle uplatnil sugestivní hry světel, stínů a barev,“ upřesnil Birgus.

Další výstavy v Bratislavě, Praze a Opavě

Další studentské práce z opavského institutu se představí v listopadu 2020 na Bratislavském hradě jako součást festivalu Měsíc fotografie a v prosinci téhož roku v galerii Czech Photo Centre v Praze.

Jubilejní expozice Institutu tvůrčí fotografie měla letos v květnu zaplnit i Dům umění a prostory dvou galerií v Opavě. Vernisáž překazila opatření proti covidu-19, výstava se tak otevře v dubnu příštího roku. Doplní ji mezinárodní setkání českých, slovenských a polských škol, na nichž je možné věnovat se studiu fotografie.