Svěrák ze mě vytřískal to nejlepší, děkuje Klus. Píše muzikál, vydává desku a stal se králem

Tomáš Klus: Musím se ze všeho vypsat (zdroj: ČT24)

Když na mě něco působí, musím se z toho vypsat, říká Tomáš Klus. Na zahálku si proto ani jako písničkář, ale ani jako herec v covidových časech stěžovat nemůže. Připravil dvě desky, aktuálně píše muzikál a natáčí pohádku a další filmování ho čeká i po prázdninách. Léto, jak doufá, stráví koncertováním.

„Bylo to plodné období,“ zhodnotil Klus v rozhovoru pro ČT24 tvorbu v roce ovlivněném covidem-19. „Jako písničkář se snažím sladit to, co píšu, s tím, co prožívám. Tam není žádný kalkul, hraní si na sebe. A i když se zdálo, že člověk pořád sedí doma a nic se nemůže dít, tak se dělo strašně moc věcí. Ve světě i v nejbližším okolí. A to na mě všechno působí. A mojí reakcí jako písničkáře je, že se jdu vypsat. Takže jsem psal, psal a psal,“ vysvětluje.

Dospěl Klus i jeho princ

V poslední době také točil. Po deseti letech totiž vzniká pokračování pohádky Tajemství staré bambitky. Kina by nový příběh, který ovšem má být opět klasickou pohádkou s humorem a písničkami, měla uvést letos o adventu.

Princ v původní „Bambitce“ byl pro Tomáše Kluse první velkou hereckou rolí před kamerou. V pokračování se z prince už stal král. „Dospěl, je to určitým způsobem podobné jako u mě,“ poznamenává Klus. „Kluk, který točil první díl a byl na čemkoliv nezávislý, má teď rodinu, má své království, o které se musí starat,“ srovnává život fiktivní postavy a ten svůj. „Pohádka přináší především téma rodiny a – což je ještě důležitější v dnešní době – apel na osobní zodpovědnost,“ dodává.

Natáčení pohádky je podle něho také pohádkou, těšil se na opětovné shledání s herci i se štábem. Pokračování natáčí režisér Ivo Macharáček opět podle scénáře Evžena Gogely, z hereckého ansámblu se vrací Ondřej Vetchý coby loupežník Karaba, Kamila Janovičová jako jeho dcera nebo Jiří Lábus a Miroslav Vladyka v rolích pomstychtivých rádců.

Muzikál se Svěrákem

Na podzim by měl Klus navíc začít točit „slovenský experiment“, jak popisuje filmový projekt u východních sousedů, podrobnosti zatím prozrazovat nechce. Přišla mu i nabídka na roli v další pohádce, ale tu z časových důvodů odmítl. Doufá totiž, že by v létě místo na place mohl opět stát na pódiu.

Zároveň pokračuje v přípravě muzikálu s režisérem Janem Svěrákem, s nímž se potkal při natáčení hudební filmové pohádky Tři bratři. Muzikál je pro oba novou disciplínou. Oscarový režisér napsal libreto, Kluse požádal o hudební část. Podrobnosti o chystaném divadelním muzikálu ale prý také zatím prozradit nemůže.

„Mám hotovu muziku. Spolupráce s Janem Svěrákem, s tou navýsost inspirativní bytostí a géniem, ze mě vydolovala asi nejlepší písně, jaké jsem kdy napsal. Dal mi jasný námět toho, co kde má být a o čem mám mluvit. Tenhle kreativní limit ze mě vytřískal asi to nejlepší, co jsem kdy byl schopen vydolovat,“ prohlásil ale.

Racek naživo

Obě Klusovy profese – hudbu a herectví – spojí hudební film, který poslední dubnovou sobotu odvysílá Film Naživo. Projekt, který živou kulturu zprostředkovává filmovými prostředky – z intimní blízkosti umělců a v přímém přenosu.

Celovečerní videoklip, jak ho Klus popisuje, vychází z dramatu Racek, které bylo jeho absolventským představením na DAMU a zároveň se odrazilo v jeho třetí, stejnojmenné studiové desce. „Budu průvodcem vlastního osudu a také zpívat v doprovodu mého kytaristy Jirky Kučerovského. Půlka věcí je postavená na improvizaci,“ je sám Klus na výsledek zvědavý.

Vzbudit diskusi

O poměrech na Divadelní fakultě múzických umění složil ještě jako student kritickou písničku DA.Muklův meč. „Padla na úrodnou půdu i stran představitelů té školy, hezky jsme si pak popovídali. A to je mým cílem u většiny písniček: vzbudit diskusi,“ říká s odstupem Klus.

Debatu může čekat i od nové desky, která by měla vyjít koncem dubna. Má jít o nahrávku politickou, Klus se vždy angažoval v komentování dění v politice i společnosti. Názvem Čau Česku odkazuje na pravidelný pořad premiéra Andreje Babiše (ANO) na sociálních sítích a přehlédnout nelze ani podobnost se jménem někdejšího rumunského diktátora.

Zároveň ale připravuje už i další album, které by mělo být nepolitické a osobněji laděné.