Státní cena za literaturu si váží Citlivého člověka Jáchyma Topola

Záznam: Ceny ministerstva kultury 2017 (zdroj: ČT24)

Letošním laureátem Státní ceny za literaturu se stal spisovatel Jáchym Topol. Stejné ocenění za překladatelské dílo bylo in memoriam uděleno anglistce Evě Kondrysové. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) zároveň v Národním divadle předal ceny za přínos v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění, architektury a kinematografie.

Na tvorbě Jáchyma Topola ocenila porota zejména jeho román Citlivý člověk, který vydal letos na jaře po osmileté pauze.

„Cena za překladatelské dílo je výrazem uznání za celoživotní práci, jež se letos uzavřela,“ uvedl Herman k ocenění Evy Kondrysové, která zemřela 17. září. Její jméno je spojeno s knihami Agathy Christie, Jane Austenové, Henryho Fieldinga nebo Johna Updika.

Za mimořádný umělecký přínos pro taneční divadlo se stal laureátem Petr Zuska, který letos po patnácti letech odešel z pozice uměleckého šéfa baletu Národního divadla. V oblasti hudby ocenění obdržel umělecký ředitel festivalu Ostravské dny nové hudby Petr Kotík za úsilí, které přispělo k zařazení české soudobé hudby do světového kontextu.

Ve výtvarném umění patří cena Janu Solperovi za celoživotní uměleckou tvorbu v typografii. V architektuře ocenění získala Věra Machoninová, mimo jiné spoluautorka obchodního domu Kotva v Praze nebo hotelu Thermal v Karlových Varech.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ceny ministerstva kultury za přínos v kinematografii a audiovizi putovaly k Jaromíru Kallistovi a k Jiřímu Brdečkovi in memoriam. Kallista aktivně prosazoval novelu zákona o kinematografii a několik let byl také členem Rady Státního fondu kinematografie.

Brdečka jako scenárista pracoval na desítkách filmů, podle jeho scénářů vznikly například komedie Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela či Tajemství hradu v Karpatech. Nejen filmový svět opustil v roce 1982.

… se uděluje, na návrh poroty jmenované ministrem kultury, od roku 1995. Navazuje na dlouhou tradici založenou už za první republiky v roce 1920 a přerušenou v roce 1948. Je určena k ohodnocení buď významného původního díla české literatury, nebo dosavadní literární tvorby.