Rembrandt se představí na síti. Národní galerie odhaluje tajemství za mistrovými obrazy

Národní galerie vystavuje Rembrandta na síti (zdroj: ČT24)

Kvůli opatřením proti koronaviru je už sedmý týden zavřená výstava Rembrandtových děl v pražském paláci Kinských. Kurátoři Národní galerie proto výstavu Rembrandt: Portrét člověka zpřístupnili on-line. Obrazy nizozemského malíře komentují prostřednictvím videí na sociálních sítích.

Jediný Rembrandtův obraz na území České republiky s názvem Učenec ve studovně byl vystaven jen 18 dní. Stejně jako další umělcova díla zapůjčená z institucí i ze soukromých sbírek z celého světa. Pak se galerie musela zavřít. I tak si ho přišlo prohlédnout téměř deset tisíc lidí. Teď k dílům nikdo nesmí, vidět jsou ale ve videích.

Každé úterý zveřejňují jedno video. Další natáčejí pro děti. Ty se mohou dozvědět třeba to, že Rembrandt byl mistrem šerosvitu. A že si se světlem můžou pohrát i doma. Také se poučí o stavbě zátiší nebo o portrétování.

Národní galerie by měla s natáčením pokračovat i po otevření výstav

„V dnešní době, kdy všichni nosíme roušky a dorozumíváme se převážně očima, se inspirujeme postavami z obrazů, které mnohdy také výrazně mluví očima,“ nastiňuje edukátorka Anna Zajícová.

Dospělí diváci se zase od kurátorky dozvědí, proč si jsou obličeje na obrazech podobné. „Pro mladého umělce na začátku kariéry byla nejenom vlastní tvář, ale i tváře příbuzných velmi dostupným a nejbližším modelem, který zobrazoval nejen na portrétech, ale i na dalších figurových scénách,“ vysvětluje kurátorka Lucie Němečková.

Teď mají videa návštěvu Národní galerie nahradit. Kurátoři ale budou s natáčením pokračovat i v době, kdy se výstavní síně znovu otevřou lidem. Pak z nich budou pozvánky do expozic.