Regina Rázlová se ve filmu potýká s Alzheimerem, stará se o ni Karel Roden

Regina Rázlová a Karel Roden se potkali při natáčení dramatu Tancuj, Matyldo. Příběh o rodině, do níž vstoupila vážná nemoc, vychází z osobní zkušenosti režiséra snímku Petra Slavíka a jeho ženy Nataši, která je autorkou scénáře. První ukázku tvůrci zveřejňují u příležitosti Světového dne Alzheimerovy choroby, která připadá na 21. září.

„Nápad na snímek Tancuj, Matyldo vznikl před více než sedmi lety, ještě za života mé matky trpící Alzheimerovou chorobou. Péče o ni přinášela i řadu humorných či tragikomických situací. Maminka do ústavu nechtěla, musela jsem otci slíbit, že ji tam nedám. Netušila jsem, co bude slib obnášet. Za jeho splnění vděčím mimo jiné i podmínkám, které tuto péči v domácím prostředí umožnily, a oběma synům. Přes řadu složitých situací to naši rodinu stmelilo,“ uvedla producentka a scenáristka filmu Tancuj, Matyldo Nataša Slavíková.

Ve filmovém příběhu Alzheimerova choroba postihne bývalou barovou zpěvačku Matyldu v podání Reginy Rázlové. Když přijde o byt, nastěhuje se ke svému synovi Karlovi (Karel Roden). Uzavřený exekutor žijící ve světě řádu a pravidel navštěvoval do té doby svou extrovertní a bohémskou matku víceméně jen z povinnosti.

Jejich soužití skřípe a tak péči převezme Matyldin vnuk, nezodpovědný floutek, který pohrdá otcovou pedantskou povahou. Ztvárnil ho Antonio Šoposki. Společná domácnost tří rozdílných temperamentů přináší řadu tragikomických situací. Regina Rázlová a Karel Roden se setkávají spolu před kamerou úplně poprvé, v minulosti však Rázlová působila jako Rodenova pedagožka na DAMU.

„Filmem Tancuj, Matyldo nechceme moralizovat a říkat, že svěřit nemocného do ústavní péče znamená selhání. Taková životní situace je nesmírně složitá a neexistuje pro ni univerzální návod ani řešení. Náš film primárně není o Alzheimerově chorobě, ta tu funguje jen jako určitý katalyzátor, jako moment, který člověka nutí přehodnocovat své životní priority a staví ho před nutnost volby. Je o vztazích uvnitř nepříliš funkční rodiny, do jejíhož života nemoc fatálně zasáhne. Tím, že se s ní jednotlivé postavy musí nějak vyrovnávat, mají možnost nacházet cestu nejen k těm druhým, ale i sami k sobě,“ dodává režisér Petr Slavík.

Do kin se film Tancuj, Matyldo dostane 30. listopadu. Koproducentem snímku je Česká televize.