Poslední závod se blíží do finiše. Trailer poodhaluje skutečný příběh Hanče, Vrbaty a Ratha

Trailer - Poslední závod (zdroj: Bontonfilm)

Blížící se premiéru filmu Poslední závod předznamenává nový trailer a plakát. Záběry vznikaly před rokem ve vichřici na hřebenech Krkonoš. Novinka scenáristy a debutujícího režiséra Tomáše Hodana přibližuje příběh závodu, který zaskočila dramatická změna počasí. Stála život dva lyžaře – Bohumila Hanče a Václava Vrbatu.

„Od začátku jsme s režisérem Tomášem Hodanem chtěli natáčet na hřebenech na reálných místech v těch nejdrsnějších podmínkách. Podařilo se to a výsledkem je opravdu autentické filmové drama. Těším se, že při něm bude divákům zima,“ představuje film producent Ondřej Beránek.

Natáčelo se od konce února do konce dubna v okolí Labské a Medvědí boudy, na Brádlerových boudách, v Hostinném, na Jizerce, v Lázních Toušeň, Škvorci, Lukově u Loun a také v Praze.

Návrat Emericha Ratha

Plakát k filmu Poslední závod
Zdroj: Bontonfilm

Snímek do tragického příběhu ze zimy 1913 vrací i jméno Emericha Ratha, které bylo za minulého režimu takřka vymazáno. Po druhé světové válce se připomínka Němce, který riskoval život, aby pomohl českému lyžaři, příliš nehodila.

Jako jediný Němec (narozený v Praze) se pravidelně zúčastňoval českých závodů, zatímco jeho krajané je z nacionálních důvodů bojkotovali. Právě Rath našel ve sněhové vánici, která závod přerušila, polomrtvého Hanče. S nasazením vlastního života se ho snažil zachránit, ale marně. Později byl v horách nalezen i Hančův přítel Vrbata. Rath přežil, ale ani on nakonec neskončil šťastně – na sklonku života se načas stal bezdomovcem a zemřel v zapomnění.

Poslední závod do kin vstupuje na den přesně na 109. výročí tragédie 24. března. Hanče a Vrbatu ztvárnili Kryštof Hádek a Vladimír Pokorný. Emericha Ratha hraje Marek Adamczyk a ve starším věku pak Oldřich Kaiser. Film vznikl s přispěním České televize.