Posledné veci Mira Žbirky mohou být první. Vedou nominace na ceny Anděl

Nominace na Ceny Anděl za rok 2022 jsou známy (zdroj: ČT24)

Favoritem hudebních cen Anděl za rok 2022 je Miro Žbirka. In memoriam může díky desce Posledné veci zvítězit ve čtyřech kategoriích, včetně alba roku. Jména vítězů, jimž Česká hudební akademie rozdá celkem patnáct sošek, budou známa 15. dubna. Přímý přenos vyhlášení výsledků odvysílá České televize.

Miro Žbirka zemřel nečekaně v listopadu 2021, zanechal po sobě rozpracované album. Nahrávku nazvanou Posledné veci produkčně dokončoval zpěvákův syn David, který zpívá také v česko-slovenském singlu Nejsi sám. Tato píseň je nominována na Skladbu roku. Žbirkův posmrtný počin se dostal také do nominací na nejlepší album a slovenské album. Žbirka se může navíc stát sólovým interpretem roku. 

V kategorii Album má vedle Posledních vecí Mira Žbirky šanci uspět také zpěvák, hudebník a rapper 7krát3 s deskou II a kapela Vypsaná fiXa se svými Kusy radosti. Jak 7krát3, tak fiXa získaly napříč kategoriemi po třech nominacích. 

7krát3 se může stát, stejně jako Žbirka, sólovým interpretem roku. Trojici nominovaných doplňuje Dan Bárta, který zaujal nahrávkou Jedním dechem.

Ze sólových interpretek Akademii oslovila zpěvačka Pam Rabbit se svojí prvotinou Mom, I'm Lost, několikanásobná držitekla Andělů Lenny a její Heartbreak Culture a také písničkářka Radůza, která loni zpívala o tom, že Nebe je odemčené. 

Anděla může vyhrát mimo jiné také herec Vladimír Javorský, který loni vydal debutové album autorských šansonově laděných písní. Za nahrávku Ještě je obdržel nominaci v kategorii Folk, kde mu konkurují Robert Křesťan & Druhá tráva a uskupení My3.avi.

Nominace na ceny Anděl za rok 2022 (1. část)
Zdroj: Česká hudební akademie
Nominace na ceny Anděl za rok 2022 (2. část)
Zdroj: Česká hudební akademie

O nominacích hlasovalo přes čtyři sta čtyřicet členů České hudební akademie. Kromě kategorií, v nichž rozhodují akademici, se uděluje také cena popularity. Jejího držitele vybere veřejnost v on-line hlasování na webu cen Anděl.

Závěrečný ceremoniál se odehraje na pražském Výstavišti, večerem provede herec Kryštof Bartoš.