Nemůžu říct, že bych byla submisivní koťátko, říká herečka Zuzana Stivínová

Interview ČT24 – Zuzana Stivínová (3. 9. 2023) (zdroj: ČT24)

Národní divadlo vstupuje do 141. sezony. Jednou z nejvýraznějších tváří souboru Činohry je i Zuzana Stivínová, která aktuálně hraje v Hordubalovi, Nebezpečných známostech a Vasse Železnovové. „Nemůžu říct, že bych byla submisivní koťátko, ale určitě jsem plnič úkolů,“ řekla v Interview ČT24. Soubor získá nové posily, jednou z nich je i herec Zdeněk Piškula, jenž byl hostem Událostí v kultuře.

Stivínová je ráda, když představení hraje třeba čtyřikrát za sebou, herci jsou pak uvolněnější. Přiznává však, že je vždycky nervózní. „Říkají mi: ‚To jsi ještě nervózní, když už to děláš tak dlouho?‘ Myslím, že jsem daleko nervóznější, protože mám větší zodpovědnost a větší role. Asi to znamená, že mi na tom záleží,“ sdělila.

Práci si prý nosí domů a „nesundává ji s kostýmem“. „Moje děti i manžel už znají všechny repliky, protože mi musí doma nahazovat,“ říká.

Velmi ji prý ovlivňuje, kdo hru režíruje. „Nemůžu říct, že bych byla submisivní koťátko, ale určitě jsem plnič úkolů a strašně mi záleží na tom, co ode mě režisér očekává,“ prohlásila. První česká scéna připravuje na sezonu dvě desítky premiér, na repertoáru tak bude mít 80 inscenací. Přivítá i nové členy činoherního souboru, například Denisu Barešovou, Marka Daniela nebo Zdeňka Piškulu.

Události v kultuře: Rozhovor s hercem Zdeňkem Piškulou (zdroj: ČT)

Sezonu zahajují na Střeleckém ostrově

Piškula si po zkušenostech z natáčení filmů a seriálů a po účinkování na menších scénách už zkusil velké kamenné divadlo rolí právě v Nebezpečných známostech ve Stavovském.

„Když jsem zkoušel Nebezpečné známosti, tak tam bylo spousta kolegů, kteří ne že by za mnou chodili a říkali, že všechno bude dobrý, ale cítil jsem z nich podporu,“ prohlašuje herec, jehož čeká v listopadu premiéra Valérie a týden divů a v dubnu Mefista Klause Manna.

Národní divadlo také v pondělí na Střeleckém ostrově připravilo akci Národní Open air plnou setkání, vystoupení, rozhovorů i dílen. Začíná ve 14 a potrvá do 22 hodin.