Obviňují ji z vraždy manžela. Národní divadlo připravilo dramatizaci Čapkova Hordubala

Události v kultuře: Hordubal v Národním divadle (zdroj: ČT24)

Národní divadlo připravilo dramatizaci románu Karla Čapka Hordubal. Detektivní příběh o hledání pravdy vznikl v režii Michala Vajdičky. Do hlavní role ženy, kterou její okolí obviňuje z vraždy manžela, obsadil Zuzanu Stivínovou.

Pomluvy, závist a falešná obvinění zasáhnou celou ves po záhadné smrti muže, který se ke své ženě vrátil po osmi letech v cizině. Karel Čapek napsal příběh ze zapadlé vesnice svázané předsudky a rituály. Román je podle tvůrců zajímavý především dvojím úhlem pohledu, tedy neustálou konfrontací představ a skutečnosti.

„Taková ta česká malost i velikost. Myslím, že se tam projeví všechny povahy. Celá vesnice, která se vyvalí, aby naslouchala výslechům. V tomhle je to lidské,“ míní Stivínová.

Hlavní postava Hordubal se ve zpracování první scény neobjeví. Jeho příběh se skládá postupně s každou další postavou, která se na pohřební hostině objeví. Místnost hostince se tak stává i soudní síní, ve které se hledá vrah. Podezřelým ze zločinu navíc může být v podstatě kdokoliv, neboť motiv zabít Hordubala měl téměř každý.

Návrat k Čapkovi

Národní divadlo se vrací ke Karlu Čapkovi po osmi letech. Naposledy tu uvedli hru Ze života hmyzu v režii Daniely Špinar. Motivem k uvedení Hordubala byl také Fričův film, který se dostal i na festival do Benátek. V divadelním zpracování jsou navíc některé situace dovyprávěné. „Není tam ale nic, co by nevycházelo z Hordubala,“ doplňuje Vajdička.

Čapek chtěl upozornit na to, že není chytré na první dobrou věřit všemu, co se říká. Cesta k vlastnímu názoru je složitější než k hloupé pomluvě.