Nejlepší film roku 2022 na Oscarech pobral Všechno, všude, najednou

Pětadevadesáté ceny Oscar se nesly ve znamení prvenství a návratů. Bláznivý sci-fi snímek Všechno, všude, najednou potvrdil pozici oscarového favorita. Udělování cen za rok 2022 ovládl, stal se mimo jiné nejlepším filmem. Herecké ceny si rozdělili Michelle Yeohová, Brendan Fraser, Jamie Lee Curtisová a Ke Huy Quan. Pro Frasera a Quana jde o comeback na hollywoodské výsluní. Na galavečeru v losangeleském Dolby Theatre se často opakoval také název filmové adaptace protiválečného románu Na západní frontě klid. Šanci na Oscara, nakonec nenaplněnou, měli i čtyři Češi, kteří na snímku spolupracovali.

Nejlepší film roku 2022 Všechno, všude, najednou dělá čest svému názvu – podle týdeníku Variety se podobný úspěch v počtu sesbíraných cen, včetně té v nejsledovanější kategorii, naposledy podařil Milionáři z chatrče natočeném v roce 2008. „Všechno“ pobralo sedm cen, „Milonář“osm.

„Už dlouho se nestalo, aby si nějaký film ukradl udělování Oscarů tak pro sebe jako Ben Hur, který se v roce 1960 zapsal do historie jako první vítěz nejlepšího filmu, získal jedenáct Oscarů. Stejného milníku dosáhly pouze další dva filmy: Titanic a Pán prstenů: Návrat krále,“ připomíná Variety oscarové rekordy.

Oscarová prvenství pro Yeohovou i Curtisovou

Všechno, všude najednou a Milionář z chatrče mají společné i téma amerického snu. Letošní vítěz je sci-fi příběhem o majitelce krachující prádelny, která nečekaně zjistí, že může prožít nespočet paralelních životů. Natočili ho Dan Kwan a Daniel Scheinert podle svého scénáře. Filmařské duo působící pod společným pseudonymem Daniels (Danielové) se zná už od dob studií. Společně také nyní získali Oscara za režii a za původní scénář. Oprostili se od filmových konvencí, aby mohli rozvíjet chaotický příběh napříč dimenzemi, kde mají lidé místo prstů párky a kameny mluví. 

Danielové uvedli, že chtěli diváky vyprávěním o čínské rodině přimět k zamyšlení nad životem v moderní době se zdánlivě nekonečným množstvím informací a možností volby. Všechno, všude, najednou je jejich druhým celovečerním počinem, v roce 2016 přišli s komedií Švýcarák (Swiss Army Man), v němž Daniel Radcliffe coby prdící mrtvola dělal jediného společníka trosečníkovi v podání Paula Dana. Svým prvním Oscarem Kwan a Scheinert nyní zastínili takové ostřílené filmaře, jako jsou Steven Spielberg a Martin McDonagh, kteří odešli z večera úplně s prázdnou. 

Další „poprvé“ v historii Oscarů si připsala představitelka hlavní role Michelle Yeohová. Rodačka z Malajsie je první Asiatkou, která kdy v této kategorii zvítězila. Yeohová začínala v hongkongských akčních filmech a v Hollywoodu prorazila, když byla v roce 1997 obsazena do role první čínské Bond girl. Že Zítřek nikdy neumírá zjišťovala po boku Pierce Brosnana.

„Pro všechny chlapce a dívky, kteří vypadají jako já a kteří se teď dívají, je to maják naděje,“ řekla šedesátiletá herečka při přebírání ceny. „A dámy, ať vám nikdo nikdy neříká, že jste někdy za zenitem,“ dodala ke svým vrstevnicím.

Za vedlejší roli neústupné kontrolorky finančního úřadu ve filmu Všechno, všude, najednou získala svého prvního Oscara Jamie Lee Curtisová. Nominována na něj byla tato čtyřiašedesátiletá herečka také poprvé. „Právě jsem získala Oscara,“ konstatovala s dojetím. A připomněla, že na prestižní ocenění byli kdysi nominováni její rodiče – Janet Leighová a Tony Curtis. 

Úspěch Curtisové znamenal zklamání mimo jiné pro Angelu Bassettovou. Jako královna z filmu Black Panther: Wakanda nechť žije mohla přinést vůbec první oscarové ocenění pro snímek ze studia Marvel. Black Panther se tak musel nakonec spokojit „jen“ s nejlepšími kostýmy. Ruth Carterová, která je hercům v této marvelovce oblékla, je první vítězkou tmavé pleti v této kategorii.

Fraser a Quan se vrací

Kolega Jamie Lee Curtisové ze snímku Všechno, všude, najednou Ke Huy Quan obdržel sošku pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Herec vietnamského původu se jako dítě objevil v dobrodružném titulu Indiana Jones a chrám zkázy. V dospělosti se podle svých slov odklonil od herectví, protože pro asijské herce nebylo dost příležitostí. U filmu ale zůstal, pracoval jako koordinátor kaskadérů a asistent režie. 

„Tolik let jsem se bál, že už nemám co nabídnout, že ať udělám cokoliv, nikdy nepřekonám to, čeho jsem dosáhl jako dítě,“ uvedl Quan s odkazem na sérii o Indianu Jonesovi. Role ve Všechno, všude, najednou byla jeho první velkou příležitostí od devadesátých let. „Sny jsou něco, v co musíte věřit. Já jsem se těch svých málem vzdal. Všechny vás prosím: Zachovejte své sny,“ pronesl v děkovné řeči. Zmínil také své splnění amerického snu. Z uprchlického tábora, kde jeho rodina žila rok po odchodu z Vietnamu, se dostal až na hollywoodskou scénu. 

Oscarem pro nejlepšího herce v hlavní roli snímek Všechno, všude, najednou sklizeň hereckých cen završit nemohl, v této kategorii svého kandidáta neměl. Vítězství náleží Brendanu Fraserovi, jehož filmografii velkými rolemi – podobně jako u Quana – naplnila především devadesátá léta. Tehdy hrál v komediálním Králi Džungle nebo životopisném dramatu Bohové a monstra, pak ho nároky Hollywoodu zatlačily tak trochu do pozadí.

Za návrat Fraser vděčí Darrenu Aronofskému, který si ho vybral do obsazení snímku Velryba. Pro příběh o učiteli, který se potýká se zdravotními i rodinnými problémy, vznikly i nejlepší masky, protože Frasera bylo potřeba pro roli proměnit na téměř tři sta kilo vážícího muže.

Nejlepší střih si připočetl snímek Všechno, všude, najednou.

Uspěl Na západní frontě klid, Top Gun či Avatar ne

Za nejlepší cizojazyčný film bylo označeno drama Na západní frontě klid. Snímek v režii Edwarda Bergera není první adaptací antiválečného románu Ericha Marii Remarqua, ale je vůbec první natočenou přímo německými tvůrci. Výpověď o „ztracené generaci“ se odehrává na frontě první světové války.

Ocenění převzal také kameraman tohoto snímku James Friend, který pomohl docílit přesvědčivého dojmu válečné vřavy. Další sošky putují do Německa za výpravu a hudbu (pro Volkera Bertelmanna).

S jednou soškou ze slavnostního večera odchází Top Gun: Maverick. Pokračování příběhu z prostředí stíhacích pilotů předvedlo nejlepší zvuk. Jednoho Oscara, a to za vizuální efekty, vybojoval také Avatar: The Way of Water, kterým se James Cameron pokusil navázat na průlomovou jedničku.

Do jedné napočítalo také drama Women Talking o sexuálním zneužívání v izolované náboženské komunitě. Oscar za nejlepší scénář podle předlohy označilo CNN za překvapení „nejvíce se blížící šoku“ mezi jinak celkem očekávanými vítězstvími. „Tento malý film jako by byl Davidem, který porazil v této kategorii Goliáše v podobě blockbusteru Top Gun: Maverick,“ píše CNN.

Nejlepší píseň je slyšet v snímku RRR odehrávajícím se v koloniální Indii. Roztančený klip se stal virálem.

Vzkaz pro Navalného, ticho pro Zelenského

Ocenění pro nejlepší dokument putuje za Navalným. Snímek o ruském opozičním lídrovi Alexeji Navalném natočil dokumentarista Daniel Roher. Vznikal v době, kdy byl Navalnyj hospitalizován v Berlíně poté, co se ho ruská tajná služba pokusila otrávit nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok.

Na jevišti Dolby Theatre se k režisérovi připojila Navalného manželka Julija. „Můj manžel je ve vězení, protože říká pravdu. Můj manžel je ve vězení jen proto, že brání demokracii. Alexeji, sním o dni, kdy budeš na svobodě a naše země bude svobodná,“ vzkázala prostřednictvím přímého přenosu.

Prostor ale na ceremoniálu navzdory některým očekáváním nedostal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pár dní před udílením cen týdeník Variety přinesl informaci, že podobné projevy, jaké Zelenskyj pronesl přes video na podporu své země na jiných kulturních akcích, oscarové publikum neuslyší, protože Akademie to odmítla. Stejně jako loni. Zpráva přišla jen pár dní po varování ukrajinské organizace před ruskými vlivy v Hollywoodu, mimo jiné v souvislosti s filmem Top Gun: Maverick. 

Nejlepším celovečerním animovaným filmem je loutkový Pinocchio, adaptace mnohokrát převyprávěného příběhu se ujal tentokrát Guillermo del Toro, držitel Oscara pro nejlepší film roku 2017 za Tvář vody. Mexický filmař spolu se švédským režisérem Markem Gustafsonem zasadil vyprávění o dřevěné loutce, která sní o tom, že se stane skutečným chlapcem, do fašistické Itálie. Mimochodem příběh o Pinocchiovi loni natočil i Robert Zemeckis, do role řezbáře obsadil Toma Hankse.

Šance Čechů na Oscara

Po vyhlášení nominací měli oscarovou naději čtyři Češi. Viktor Prášil, Linda Eisenhamerová, Viktor Müller a Kamil Jafar dostali šanci získat prestižní sošku za nejlepší zvuk, masky či vizuální efekty. Všichni se podíleli na válečném snímku Na západní frontě klid, který se z velké části natáčel v Česku.

Případný úspěch by přinesl prvního Oscara pro české tvůrce od roku 2008, kdy Akademie ocenila zpěvačku a skladatelku Markétu Irglovou spolu s irským muzikantem Glenem Hansardem za romantickou píseň Falling Slowly z filmu Once.

V kategorii nejlepší zahraniční snímek českou kinematografii letos zastupoval historický životopisný příběh Il Boemo o skladateli Josefu Myslivečkovi. Do oscarového výběru se nedostal.

Oscar láká diváky na kasovní trháky a Lady Gagu

Moderování aktuálního ročníku Oscarů svěřila pořádající Akademie filmového umění a věd, jež čítá zhruba deset tisíc hlasujících členů, už dříve osvědčenému komikovi Jimmymu Kimmelovi.

Místo příchodu na pódium zvolil působivější entrée – seskočil s padákem jako v akční scéně z  Top Gunu, a jako „emocionální podporu“ si přivedl živého osla s odkazem na černou komedii Víly z Inisherinu. Ten patřil ke kandidátům s vyšším počtem nominací, mimo jiné na nejlepší film, ale sošku si neodnesl nakonec ani jedinou.

Letošní ceremoniál měl být i oslavou návratů filmů – a tím pádem rovněž diváků – do kin, protože po pandemickém útlumu návštěvnosti a razantním nástupu streamování se mnozí obávali soumraku klasických biografů.

Moderátor 95. cen Oscar Jimmy Kimmel
Zdroj: AP/Chris Pizzello/ČTK

Několik diváckých kinohitů se dostalo i do soutěže o nejlepší film: vedle pokračování dvou dřívějších trháků, tedy Top Gunu a Avatara, také třeba životopisný Elvis či letošní oscarový vítěz Všechno, všude, najednou. Pořadatelé zároveň doufají, že právě nominace blockbusterů typu Top Gun nebo Avatar může k předávání Oscarů přilákat více diváků a dodat tradičním cenám v jejich očích větší atraktivitu.

K obrazovkám měla diváky dostat i hudební vystoupení hvězd jako Lady Gaga a Rihanna, které zpívaly dvě skladby nominované na nejlepší píseň, konkrétně z Top Gunu a Black Panthera.

Akademie si pro ceremoniál 95. ročníku připravila několik novinek. Třeba poprvé od roku 1961 nepózovaly hvězdy filmové branže na červeném koberci, ale na běhounu „v barvě šampaňského“, který měl lépe navodit dojem večerní události.

Poprvé se také celá sláva tlumočila do znakové řeči. Děje se tak rok poté, co se nejlepším filmem stalo drama V rytmu srdce o dívce vyrůstající s rodiči se sluchovým postižením. A na medailonky nominovaných odkazovaly letos během televizního vysílání QR kódy.

Kvůli facce Willa Smithe vznikl „krizový tým“

Pozornost k večeru v roce 2022 přitáhl i skandál způsobený hercem Willem Smithem, který neustál vtip od předávajícího komika Chrise Rocka na účet své ženy. Během přímého přenosu vyběhl na pódium a Rocka udeřil.

Následně se omluvil (a mezitím stihl ještě převzít jednoho hereckého Oscara), nicméně Akademie mu účast na galavečeru zakázala na dalších deset let. Přítomen byl ale letos aspoň jako terč vtipů moderátora Jimmyho Kimmela. „Pokud se při ceremoniálu stane něco nepředvídatelného nebo násilného, dělejte to, co jste dělali loni – nic. Možná útočníka obejměte,“ radil publiku. 

Pro jistotu byl letos zřízen „krizový tým“, který by případné incidenty řešil hned během přenosu. Tento „krizový tým“ už prý zasedal kvůli kritice namířené proti nominaci herečky Andrey Riseboroughové. Spekulovalo se, zda intenzivní kampaň podporující její zařazení mezi finálovou pětici neporušila pravidla. Akademie odpověděla, že důvod pro vyřazení z nominací neshledala. Podle vyjádření šéfa Akademie Billa Kramera pro týdeník Time bylo rychlé rozhodnutí možné právě díky krizovému týmu.

Anticenu Zlatou malinu má Hanks i Leto

Oscarům i tentokrát přecházely Zlaté maliny. Filmové anticeny za nejhorší snímek roku 2022 vybraly životopisný příběh Blondýnka inspirovaný femme fatale Marilyn Monroe. Nominováno v této kategorii bylo i drama Elvis, které přitom na Oscarech obdrželo osm nominací, včetně té na nejlepší film. Nicméně odešlo s prázdnou.

Zato na Zlatých malinách „uspěl“ Elvis mimo jiné díky Tomu Hanksovi. Ten nejenže je kvůli způsobu, jakým ztvárnil manažera rokenrolového krále, nejhorším hercem ve vedlejší roli, ale latexová maska a „směšný“ přízvuk mu zajistily i vítězství v kategorii nejhorší kombinace.

Nejhorší herečka – Adria Arjonaová – ve vedlejší roli je k vidění v hororu Morbius, v němž členům organizace Golden Raspberry Awards pil krev i upíří antihrdina Jared Leto. Patří mu proto cena pro nejhoršího herce v hlavní roli.

Ocenění pro nejhorší herečku udělili organizátoři sami sobě, aby si tak posypali hlavu popelem za původní nominaci dvanáctileté Ryan Kiery Armstrongové. Po kritice ale její jméno nahradili svým – a nakonec i vyhráli.