Nejlepším filmem 2021 je dle Oscarů drama o neslyšících V rytmu srdce, sošky mají i Chastainová a Smith

Ceny Oscar zvolily nejlepším filmem roku 2021 drama V rytmu srdce (Coda), které se odehrává v komunitě neslyšících. Poprvé tak v této kategorii vyhrála tvorba streamovací služby. Ve vizuálních kategoriích se dařilo sci-fi spektáklu Duna, celkově si odnesl nejvíce sošek. Naopak favorita 94. ročníku Sílu psa místo oscarového úspěchu čekal spíše debakl. Hlavní herecké ceny si odnášejí Jessica Chastainová a Will Smith. Smith se také postaral o zřejmě nepřekvapivější okamžik večera, který filmové výkony tak trochu zastínil.

Nejlepší film roku 2021 může těšit stoprocentní úspěch. Na vyhlášení Oscarů čekal se třemi nominacemi a z ceremoniálu odchází se třemi cenami. Originální název dramatu CODA odkazuje ke zkratce výrazu „child of deaf adults“, v češtině se snímek jmenuje V rytmu srdce.

Příběh o slyšící dívce z neslyšící rodiny, jejímž přáním je stát se zpěvačkou, není původní. Jde o remake francouzského filmu Rodinka Belierových z roku 2014. Americká režisérka Siân Hederová, která novou verzi natočila pro Apple TV+, obdržela také Oscara za nejlepší adaptovaný scénář.

Menšinu zastupuje i nejlepší herec ve vedlejší roli Troy Kotsur. Publikum v Dolby Theatre ho přivítalo aplausem pro neslyšící. „Věnuji tutu cenu neslyšící komunitě, CODA a lidem s postižením. Tohle je naše chvíle!“ vzkázal z pódia herec.

Herci a tvůrci filmu Coda na cenách Oscar za rok 2021
Zdroj: AP/Jordan Strauss/ČTK/AK PM

Naopak hořkost pocítili tvůrci favorizovaného – přinejmenším co do počtu nominací – snímku Síla psa. Aspoň jednu cenu z celkem dvanácti šancí si akademici šetřili pro novozélandskou filmařku Jane Campionovou. Z ceny za režii se zato může radovat hned několikanásobně. Jako první režisérka získala v této kategorii dvě nominace. A teprve jako třetí režisérka v historii Oscara vyhrála (po loňské vítězce Chloé Zhaové a Kathryn Bigelowé z roku 2008).

Campionová, známá romantickým dramatem Piano, tentokrát hlasující přesvědčila temným westernem o rančerovi, za jehož agresí se skrývá potlačovaná homosexualita. Sílu psa natočila podle vlastního scénáře po více než dekádě od posledního titulu.

Will Smith dostal Oscara a udeřil komika

Další vítězství si může připsat na seznam tenisová rodina Williamsových. Byť zprostředkovaně – k trofejím z kurtů přibyl Oscar pro Willa Smithe, který se na plátně převtělil do otce slavných tenistek. Životopisný snímek Král Richard: zrození šampionek sleduje jejich kariéru. Oscarový úspěch pomůže upozornit i na režiséra Reinalda Marcuse Greena.

Virálním z oscarového večera se nicméně nestalo Smithovo ocenění, ale jeho reakce na vtip komika Chrise Rocka. Ten se na pódium dostal jako předávající ceny za dokument a při té příležitosti zavtipkoval, že Smithova žena Jada Pinkettová by se hodila do pokračování filmu o drsné vojačce G. I. Jane.

Narážka na oholenou hlavu jeho manželky, která se s úbytkem vlasů potýká v důsledku alopecie, ale Willa Smithe příliš nepobavila. Došel na jeviště a Chrise Rocka udeřil. Následně, při přebírání herecké ceny, se za svou reakci omluvil, v emotivním proslovu zmiňoval potřebu chránit blízké.

Ze skutečného osudu vychází i film s nejlepší loňskou herečkou v hlavní roli. V dramatu Očima Tammy Fayeové ztvárnila Jessica Chastainová křesťanskou zpěvačku a televizní osobnost. Jméno titulní hrdinky rezonuje i v LBTQ komunitě díky rozhovoru, který v televizním pořadu vedla s gayem nemocným AIDS.

West Side Story úspěch nezopakoval

West Side Story z roku 1961 si vysloužilo deset sošek. K muzikálové verzi Romea a Julie se po půlstoletí rozhodl vrátit Steven Spielberg. Vynesla mu jedenáctou nominaci na nejlepší film, což se žádnému producentovi před ním nepodařilo. Tvůrci remaku si už během ceremoniálu museli umět spočítat, že oscarový úspěch svých předchůdců nezopakují, s prázdnou je ale akademici odejít nenechali.

Nejlepší vedlejší herečka: Ariana DeBoseová (West Side Story)
Zdroj: ZUMA/ČTK/Kevin Sullivan

Pro Oscara za vedlejší roli si totiž došla Ariana DeBoseová, představitelka Anity z pouličního gangu Žraloků. List The Guardian upozornil, že jde teprve o druhé ocenění pro latinskoamerickou herečku – tou první byla Rita Morenová v původní West Side Story. A teprve první ocenění pro queer ženu jiné barvy pleti. DeBoseová sošku ostatně věnovala všem, kteří někdy pochybovali o své identitě. Ujistila je, že i pro ně je tu místo.

Oscar pro Dunu, Belfast i Encanto

V technických kategoriích si dobře vedla Duna. Do knižní ságy od Franka Herberta se režisérsky pustil Denis Villeneuve. Filmové zpracování kultovního sci-fi si žádalo vytvoření přesvědčivého galaktického impéria, kde mocenské boje rozhodují o ovládnutí planety se vzácným kořením. Akademiky uchvátily vizuální efekty či kamera. Ale také hudba od „harcovníka“ filmové muziky Hanse Zimmera. Na Twitter se vyfotil se soškou v kapse županu. V době ceremoniálu totiž spal v Amsterodamu.

Oscara si po nedělním večeru může na poličku postavit také Kenneth Branagh. Nikoliv jako herec, ale jako autor nejlepšího původního scénáře, podle něhož i sám natočil drama Belfast. Napsal příběh o dospívání v rodném Severním Irsku na konci šedesátých let, kdy do životů rodin zasahovaly sociální a náboženské konflikty.

Mezi animovanými příběhy vyhrála temperamentní Encanto z dílny Walt Disney Animation Studios. Hlavní hrdinka, dívka Mirabel, jako jediná z městečka v kolumbijských horách nedostala do vínku jedinečnou schopnost. Ukáže se ale, že právě ona může být zachránkyní ztrácející se magie.

Nejlepší celovečerní dokument Summer of Soul (… aneb Když se revoluce nesměla vysílat) se vrací na Harlem Cultural Festival v roce 1969. Velkolepé setkání afroamerických muzikantů neprávem zůstalo tehdy a zůstává i dnes ve stínu slavnějšího Woodstocku.

Ze zahraničních snímků vynikl titul Drive My Car vycházející z povídek japonského spisovatele Haruki Murakamiho. Film natočený autorovým krajanem Rjúsukem Hamagučim se dostal i do nominací na nejlepší film roku 2021.

Oscar se chce zase blýsknout

Vyhlašování vítězů se tradičně konalo v divadle Dolby Theatre v Los Angeles. Netradičně až na konci března, na výsledky si filmový svět musel počkat až po skončení zimní olympiády, a netradiční bylo i moderování ceremoniálu.

Po několika letech bez moderátora oslovila akademie letos dokonce tři. Zatraktivnit slavnostní večer, který měřeno diváckou sledovaností (ta se loni ocitla na historickém minimu) už pomalu ztrácí lesk, měly tři herečky: Amy Schumerová, Regina Hallová a Wanda Sykesová. Podobnou vzpruhou zájmu mělo být letos rozšíření nominací v kategorii nejlepší film na deset a zapojení fanoušků do hlasování na sociálních sítích. Fanouškovská podpora vynesla cenu diváků hororu Armáda mrtvých od Zacka Snydera.

Moderátorky cen Oscar za rok 2021
Zdroj: AP/Chris Pizzello/ČTK

Do ceremoniálu se vešlo také několik výročí. Třeba šedesátiny Jamese Bonda –⁠ agentovi 007 k jubileu zazpívala Billie Eilish. O pár minut později se na pódium vrátila pro Oscara za nejlepší píseň. Do bondovky Není čas zemřít, která se po několika odkladech loni konečně dočkala premiéry, ji složila (spolu s bratrem Finneasem Bairdem O'Connellem) i nazpívala.

Oscarová akademie nezapomněla během večera vyjádřit podporu Ukrajině. Mluvilo se dokonce o tom, že by se k ceremoniálu mohl připojit přímo ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj, který se proslavil svou hereckou dráhou, ještě než stanul v čele válkou zkoušené země.

Americký herec Sean Penn, který v době invaze natáčel na Ukrajině a setkal se se Zelenským osobně, se nechal už dříve slyšet, že pokud akademie o Zelenského proslov nebude usilovat, na protest roztaví svou sošku. Tu získal za hlavní roli v dramatu Milk z roku 2008.