TÉMA

Hans Zimmer

Nejlepším filmem 2021 je dle Oscarů drama o neslyšících V rytmu srdce, sošky mají i Chastainová a Smith

Ceny Oscar zvolily nejlepším filmem roku 2021 drama V rytmu srdce (Coda), které se odehrává v komunitě neslyšících. Poprvé tak v této kategorii vyhrála tvorba streamovací služby. Ve vizuálních kategoriích se dařilo sci-fi spektáklu Duna, celkově si odnesl nejvíce sošek. Naopak favorita 94. ročníku Sílu psa místo oscarového úspěchu čekal spíše debakl. Hlavní herecké ceny si odnášejí Jessica Chastainová a Will Smith. Smith se také postaral o zřejmě nepřekvapivější okamžik večera, který filmové výkony tak trochu zastínil.
28. 3. 2022Aktualizováno28. 3. 2022, 07:08|

Zlaté glóby vyhrál western Síla psa, nejlepším muzikálem je West Side Story

Nejlepším dramatickým filmem roku 2021 je podle Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu western Síla psa s Benedictem Cumberbatchem. Výsledky Zlatých glóbů každoročně naznačují, které filmy mají šanci uspět na Oscarech. Cenu za režii si odnesla Jane Campion právě za Sílu psa. V kategorii muzikál a komedie zvítězil film West Side Story Stevena Spielberga. Nejvíce nominací, po sedmi, mělo drama Belfast o životě v Severním Irsku na konci 60. let a právě vítězná Síla psa.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 08:16|

Tenkrát na západě, Hvězdné války i Joker. Hollywoodská historie se píše i v notách

Když si letošní Oscary za nejlepší filmovou hudbu k animovanému filmu Soul přebírali dva členové rockové kapely Nine Inch Nails, bylo to už podruhé, co vyfoukli ocenění autorům, kteří se specializují jen na oblast filmu. Jinak tvůrci z města andělů často spoléhají na slavná skladatelská jména. Historie filmového Hollywoodu je zapsána i v notách, skýtá vřískání smyčců v koupelně, soundtrack pro temnou i světlou stranu síly v předaleké galaxii i psychotický tanec Jokera na veřejných záchodcích.
6. 8. 2021|

Filmová upoutávka týdne: Planetu Duna obývá první ukázka epické sci-fi

Očekávaná adaptace vědeckofantastického románu Duna se prezentuje v tříminutové upoutávce. Hvězdně obsazený a údajně „nezfilmovatelný“ příběh z desetitisíce let vzdálené budoucnosti by měl vstoupit do českých kin v polovině letošního prosince.
12. 9. 2020|

Prokop, Erben, Beethoven i Spejbl se na podzim sejdou na ČT art

Setkání s významnými kulturními osobnostmi umožní letošní podzim na ČT art. Dokumenty či pořady na obrazovku přivedou hudebníka Michala Prokopa, kritika Jiřího Černého, architekta Ladislava Lábuse i loutkového Josefa Spejbla. Další osobnosti přidá festival Zlatá Praha, mimo jiné premiérové uvedení snímku o primabaleríně Tereze Podařilové.
25. 8. 2020|