Na cenách MTV za videoklipy zvítězila odvaha. Předvedla ji Lady Gaga i tancující doktor

Ceny za nejlepší videoklipy udělované americkou televizí MTV ovládla Lady Gaga. Sošek získala pět, mimo jiné v kategorii umělec roku. Ocenění se předávala v noci z neděle na pondělí středoevropského času na několika místech New Yorku.

Lady Gaga získala většinu cen za hit Rain On Me. Ten natočila společně s Arianou Grande, s níž měla před vyhlášením shodně devět nominací.

V nové kategorii „nejlepší hudební video z domova“ uspěla Ariana Grande díky klipu k songu Stuck with U, v  němž vystupuje spolu s Justinem Bieberem. Hlavní cenu za videoklip si odnáší The Weekend, zaujal vizuálním ztvárněním skladby Blinding Lights.

Z úspěchu se mohl těšit také třeba jihokorejský boyband BTS, třeba díky nejlepšímu videoklipu skupiny nebo nejlepšímu K-popu. V rockové kategorii si pro vítězství došli Coldplay se songem Orphans.

Ceny pod vlivem covidu-19

Při prvním velkém slavnostním večeru s předáváním cen, který se v USA uskutečnil od propuknutí koronavirové pandemie, nešlo jen o hudbu. „Buďte přátelští, noste roušky a buďte odvážní a stále odvážnější,“ vzkázala svým fanouškům Lady Gaga, která sama během ceremoniálu kromě typických nápadných kostýmů předvedla i neméně nápadité, futuristické „roušky“.

„Pro mnoho lidí to nebyl snadný rok, ale já vidím ve světě velké vítězství odvahy,“ podělila se o naději. Výrazná zpěvačka navíc převzala i speciální Tricon Award, která je vyznamenáním jejího působení coby aktivistky. 

Zvláštní kategorie ocenila  hrdiny „z první linie“. Zvítězil doktor Jason Campbell, který zaznamenal svůj tanec s dalšími kolegy na nemocničních chodbách, aby ostatní povzbudil v boji s koronavirem.

Celá show byla věnována Chadwicku Bosemanovi. Herec proslavený rolí v adaptaci komiksu Black Panther zemřel pár dní před cenami MTV.