Mladí Češi se utkají v talentové soutěži vážné hudby na ČT. Hodnotí je i Plácido Domingo

Češi soupeří v soutěži vážné hudby (zdroj: ČT24)

Na první pohled neobvyklé spojení televizní talentové soutěže a klasické hudby přináší projekt Virtuosos. Původně maďarský pořad získal mezinárodní podobu, a tak se jí účastní také talenty z Česka, Slovenska, Polska nebo Srbska. Jednu ze čtyř epizod teď každý pátek přináší ČT art. Finále proběhne 18. prosince.

Z národního kola soutěže na Kavčích horách vzešli začátkem srpna čtyři mladí hudebníci, kteří mají Česko reprezentovat za hranicemi. Jan Vobořil hraje na lesní roh, Eliška Tkadlčíková na klavír, Eduard Kollert na housle a Martin Šulc na akordeon.

„Rivalita mezi námi nebyla vůbec žádná. Byli jsme úžasná parta. Brali jsme to spíše jako dovolenou než jako soutěž,“ říká o soutěži akordeonista Martin Šulc.

Vítězů bude pět. Jeden z každé země, která se zapojila. Každá země má také zástupce v porotě. Za Česko je to Gabriela Boháčová, umělecká ředitelka Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově. „Ta soutěž je unikátní tím, že je televizní. Kromě techniky jsme hodnotili i výběr repertoáru a osobnost soutěžících,“ sděluje Boháčová.

Ten nejlepší může vyhrát skoro 400 tisíc korun

Do rozhodování promluví také takzvaní super porotci, významné osobnosti hudebního světa, třeba skladatel Gabriel Prokofiev nebo operní pěvec a patron soutěže Plácido Domingo.

„Jen účastnit se a být součástí této soutěže, která se vysílá do pěti zemí, je obrovská přidaná hodnota. První cena je 15 tisíc euro (tedy asi 390 tisíc korun, pozn. red.), což mladému umělci může obrovsky pomoci,“ doplňuje Boháčová. Virtuosos navíc dál pomáhá úspěšným talentům s kariérou.

Předchozí řady soutěže v Maďarsku způsobily výrazný nárůst zájmu mladých o hru na hudební nástroje. Boháčová věří, že by pořad mohl mít podobný efekt i v Česku. Další epizody show Virtuosos se budou na ČT art vysílat v pátek večer 4., 11. a 18. prosince.